Putyin mellett a pénznek is örülhettek a magyar ortodox egyház hívei

A 2011-es népszámlálási adatok szerint hazánkban 2365-en vallották magukat az egyház hívének.

Lőrincz Tamás
2017. 08. 30. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, ha Vlagyimir Putyin Magyarországra jön, jól jár az orosz egyház magyar ortodox egyházmegyéje. Az elnök februári látogatásához hasonlóan ugyanis a kormány ezúttal is jelentős támogatás odaítéléséről döntött: a hétfői Magyar Közlöny szerint 313 millió forintot költhet a moszkvai patriarchátus magyarországi egyházszervezete a tokaji Szent Miklós ortodox templom megvásárlására. Az épület jelenleg önkormányzati tulajdonban van, és a vásárlás után várhatóan teljesen felújítják. Utóbbira szintén a kormány adott támogatást, amikor – Putyin februári látogatása előtt egy nappal – 2,4 milliárd forintot adott a tokaji templom, a budapesti Nagyboldogasszony-székesegyház, a miskolci Szentháromság ortodox templom renoválására, valamint egy teljesen új, hévízi templom építésére.

Hosszú évek óta húzódnak a felújítási munkák, és – ahogy lapunk korábban beszámolt – nem mentesek a vitáktól sem. A miskolci székhelyű Borsodi Általános Gépgyár Kft. 360 millió forintról szóló fizetési meghagyást nyújtott be az orosz ortodox egyháznak, mert álláspontjuk szerint nem kapták meg a miskolci és a tokaji templom renoválásával összefüggő előkészítő munkákért járó pénzt.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint egyébként Magyarországon 2365-en vallották magukat az orosz ortodox egyház hívének.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.