Rákkeltő azbeszt maradhatott a Városligetben

Mintát vettek a Petőfi Csarnok bontási területén lévő törmelékből a ligetvédők.

MN
2017. 08. 30. 20:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus közepén mintát vettek a Petőfi Csarnok bontási területén lévő törmelékből a ligetvédők, és azt egy független azbesztmentesítő céggel vizsgáltatták meg. Az eredmény szerint a minta fehér és kék azbesztet is tartalmaz – közölte Facebook-oldalán a szervezet.

Azt írta, azbeszt a bontáskor is kerülhetett a levegőbe, mivel nem gondoskodtak a veszélyes anyag megfelelő kezeléséről, és a munkavégzés során sem tartották be az előírásokat. „A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. tehát nem mondott igazat, és hónapok óta veszélyezteti a munkások és a lakosság egészségét” – fogalmazott, hozzátéve: a budapestiek nevében is követelik a fennálló veszély mihamarabbi megszüntetését.

A ligetvédők kiemelték: mindennap készítettek felvételeket a munkálatokról, és megfigyelésük során alig tapasztaltak arra utaló jelet, hogy megfelelő azbesztmentesítő tevékenység folyna a bontási területen. Csak egyetlen alkalommal, 2017. február 28-án észleltek védőruhát viselő munkást. Az elkülönített azbeszthulladék-lerakatban csak ezután kezdett gyűlni a csomagolt és a csomagolatlan hulladék.

„Bár a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-t korábban számtalan esetben figyelmeztettük, hogy a bontás alatt álló épületrészek kiporzásának minimalizálásáért tartsa be – illetve alvállalkozóival tartassa be – az előírásokat, mégsem intézkedett megfelelően: az épület bontása során rendre elhanyagolta az előírt locsolást, pedig az a fentiek tudatában a veszélyes hulladék miatt is különösen fontos lett volna” – fogalmaztak. A ligetvédők szerint a keletkező azbeszttartalmú port így a szél rendszeresen kiszórta a bontási területről, emiatt a levegőbe kikerülő részecskéknek való kitettség és annak egészségi kockázata is a sokszorosára nőtt.

Azt írták, hogy az azbesztmentesítés elmaradása és a por megkötésének hiánya miatt is számos alkalommal kértek rendőri intézkedést, ám törvényi kötelezettsége ellenére sem a rendőrség, sem pedig az építésfelügyeleti hatóság nem gondoskodott a veszély elhárításáról. 

A bontás befejezése után a területre látogatva a vasbeton- és ablaküveg-maradványok mellett gyanús csövek maradványaira és törmelékeire figyeltek fel, így vizsgálatot kértek, s kiderült, hogy az anyagminta kétfajta rákkeltő azbesztet, krizotilt és krokidolitot is tartalmaz.

A ligetvédők szerint úgy tűnik, hogy a beruházó azbesztmentesítés nélkül végeztette volna el a bontást, ha azt senki nem követeli rajta. „Ahogy kiszivárgott a gyanú az azbeszt jelenlétéről, hirtelen elkezdtek a problémával foglalkozni, de – amint az látható – a teljes körű azbesztmentesítés nem történt meg” – szögezték le.

Közölték, hogy a veszély jelenleg is fennáll, hiszen a bontási területen az azbesztes törmelék szabadon hever, és az időjárási viszonyoktól függően több-kevesebb azbesztpor juthat a Városliget levegőjébe és a talajba is.

A Városliget Zrt. közleményben reagált. Ebben azt írta: a Petőfi Csarnok azbesztmentesítése szakszerűen, biztonságosan, a jogszabályoknak megfelelően zajlott le, az sem a park használóira, sem pedig a környéken élőknek nem jelentett semmilyen egészségi kockázatot. Az érintett területen azonban még nem fejeződtek be a bontási munkálatok, számos feladatot kell még elvégezni – a közművek eltávolításától a talajrekultivációig –, hogy a bontást lezártnak lehessen nyilvánítani. „Pontosan ezért van elkerítve jelenleg is a munkaterület” – írja a Városliget Zrt., amelynek álláspontja szerint élet- és balesetveszélyes a helyszínen tartózkodni mindaddig, amíg valamennyi munkafolyamat le nem zárult.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.