Részlegesen lebénult a Bulgáriában megsérült magyar lány

A fiatal nőt megműtötték, de továbbra sem ébredt fel a kómából.

MN
2017. 08. 23. 11:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megműtötték, de az első vizsgálatok szerint részlegesen így is lebénult az a szegedi lány, aki július 19-én Bulgáriában szenvedett súlyos autóbalesetet – mondta a lány édesapja a Zoom.hu-nak. Hozzátette, lánya előreláthatólag jobbra és balra nem fogja tudni mozgatni a fejét. De ez a legkevesebb, ahhoz képest, hogy továbbra sem ébredt fel a kómából – közölte.

Törött csigolyáit napokig egy speciális nyakmerevítővel rögzítették, míg augusztus 20-án megoperálták, és visszaforgatták, rögzítették az elfordult csigolyákat. A következő lépés, hogy legkésőbb két hét múlva az Országos Orvosi Rehabilitációs Központba szállítják, ahol folytatják a kezelését.

A 19 éves lányt augusztus 10-én repülőgéppel szállították haza Bulgáriából. Molnár Zsolt, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetének tanszékvezetője a lány felépülésére vonatkozó kérdésre akkor azt mondta, az nem biztató, hogy a beteg komoly tudatzavarral került kórházba, és azóta sem tisztult ki a tudata. „De erre csak az ébresztést követően lehet biztonsággal válaszolni, mikor látjuk, hogy milyen sérüléseket szenvedett az agy, és hogy azok maradandók vagy sem” – hangsúlyozta. A lányt jelenleg is a Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében kezelik.

A 19 éves nő autóbalesetet szenvedett, amely miatt agyi ödéma alakult ki nála, két nyaki csigolyája eltört. Csaknem három hétig Burgaszban kezelték, mesterséges kómában tartották. A szegedi klinika és a bolgár kórház szakemberei a szófiai magyar nagykövetség munkatársának jelenlétében telefonkonferencián konzultáltak arról szombaton, mikor lehet hazaszállítani a beteget.

Sajtóinformációk szerint a lány idegenvezető barátjához ment ki nyaralni Bulgáriába, ahol július 19-én a kocsijuk lerobbant, és mielőtt mindenki ki tudott volna szállni, hátulról nagy sebességgel a járműbe rohant egy másik autó.

A Zoom.hu azt írja, a fiatal nő szervezetét Bulgáriában több baktérium is megtámadta, ami miatt tüdőgyulladást kapott. Az orvosok a baktériumokat antibiotikumos kezeléssel próbálták visszaszorítani, de kettő ellen semmi nem hatott. A múlt héten derült ki ugyanis, hogy a burgaszi kórházban háromszor akkora gégemetszést végeztek a lányon, ami miatt a nyelőcsöve is elfertőződött – teszi hozzá a portál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.