Robotadót vezetne be a Párbeszéd

A párt szerint az Európai Unió Tanácsa elé kell terjeszteni egy ezzel kapcsolatos javaslatot.

MN
2017. 08. 13. 13:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Semmi nem indokolja, hogy kizárólag az emberek által végzett munkát adóztassuk, és mivel az Európai Unió munkahelyeinek több mint a felét veszélyezteti az automatizáció, a Párbeszéd időszerűnek látja, hogy a kormány egy robotadó előterjesztését tartalmazó javaslatot nyújtson be az Európai Unió Tanácsának” – írta közleményében a párt.

A Párbeszéd felidézte: egy friss felmérés szerint a munkavállalók egyre nagyobb hányada gondolja úgy, hogy az elterjedő automatizálás veszélybe sodorhatja a pozícióját, és a megkérdezettek több mint fele várja el, hogy az állam védelmet nyújtson az automatizálás kockázata ellen. „Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint is a négymillió hazai munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg a digitalizáció miatt, de a Bruegel Intézet és a Világbank szerint a magyar munkahelyek 55 százalékát veszélyezteti a negyedik ipari forradalom” – fűzték hozzá.

Azt írták, hogy még ha azonos lenne is a robot és az ember által végzett munka adóterhe, a vállalkozó a robotok alkalmazásában érdekelt, hiszen annak nem kell pihenőidőt, szabadnapot adnia, és munkabért sem kell fizetnie neki. A jelen helyzetben pedig még az is a robotok alkalmazása felé tolja a vállalkozót, hogy a robotok által végzett munka adómentes, szemben az emberek által végzett munkával.

A párt szerint a mai kormányok elengedhetetlen feladata felkészülni a robotizáció kihívásaira. „A munkanélkülivé váló emberek támogatását és átképzését finanszírozni kell, ennek egyik kiváló forrása lehet a robotadó, amelyet ha az Európai Unió teljes területén, egységesen számított módon vezetnének be, akkor az nem járna a tagállamok versenyképességének elmozdulásával sem egymáshoz képest. Az adó alapjának és mértékének meghatározásakor a robot által kiváltott emberi munka ellenértékéből s annak adóterhéből kell kiindulni. Az ehhez szükséges információkra új vállalati jelentéstételre vonatkozó követelmények bevezetésével lehet szert tenni” – olvasható a közleményben.

A Párbeszéd szerint a kormánynak az Európai Unió Tanácsa elé kell terjesztenie egy olyan javaslatot, amely megfontolásra ajánlja a robotok által végzett munka egységes megadóztatását az Európai Unió teljes területén.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.