Rogán a kabriós ámokfutót is fogdába küldené, de lát különbségeket

Korábban a nyilvánosság előtt követelte, hogy Eva Rezesová előzetesben kerüljön.

MN
2017. 08. 22. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ért egyet a budapesti Dózsa György úti, két halálos áldozatot követelő baleset okozója, M. Richárd házi őrizetével Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök. Az Origo azért kérdezte meg Rogánt erről, mert korábban, 2013 végén ő volt az, aki a nyilvánosság előtt követelte, hogy a szintén halálos közúti balesetet okozó Eva Rezesová házi őrizet helyett előzetesben várja ki a másodfokú tárgyalását.

Rogán most azt mondta: főleg akkor látná szükségét az előzetesnek, ha a súlyosbító körülmények – mint például a kokainfogyasztás –, megfelelnek a valóságnak. A miniszterelnöki kabinetfőnök ugyanakkor különbséget lát a két ügy között: Rezesová szerinte haza szeretett volna jutni Szlovákiába, ahol a családja befolyással rendelkezett, így kikerült volna a magyar igazságszolgáltatás hatásköréből. Most viszont – véli Rogán – más a helyzet.

Mint lapunk elsőként írta meg, hiába zajlott ellene nyomozás, a kabriós ámokfutó – korábban a kecskeméti maffiaper egyik, 8 év börtönre ítélt szereplője – zavartalanul nyaralhatott súlyos testi sértéssel gyanúsított barátnőjével a Seychelle-szigeteken. A hazatérő férfit szombaton őrizetbe vette a rendőrség, hétfőn pedig bírósági döntést vártak előzetes letartóztatásáról – csakhogy M. Richárdnak egyelőre nem kell rács mögé vonulnia: házi őrizetbe került.

A Fővárosi Főügyészség bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a gyanúsított előzetes letartóztatásának elrendelését. A Fővárosi Törvényszék azonban úgy látta, ez kiküszöbölhető a házi őrizettel is. A törvényszék közleményben azt írta: a balesetet követő vizsgálat megállapította, hogy a gyanúsított az esetet megelőzően kokaint fogyasztott. A férfi cselekménye bizonyítottság esetén halálos közúti baleset gondolatlan okozásának vétsége és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklása vétsége megállapítására lehet alkalmas – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.