Sokba került Egernek a nagy íjászmutatvány

A Valton biztosította a Bástyalövést, amely több mint 700 ezerbe került, és még a díszburkolat is megsérült.

MN
2017. 08. 24. 10:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bruttó 778 560 forintba került Eger városának az 1552 Bástyalövés elnevezésű produkció – kérte ki közérdekű adatként a költségeket a Népszava. Ez azonban még nem a végleges számla, hiszen a díszburkolat egy része beszakadt, amit később ki kell javítani.

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy augusztus 11-én a Végvári Vigasságok részeként – állítólag az 1552-es várvédők tiszteletére – különleges és veszélyes produkciót mutatott be a távlövő rekordjairól ismert Mónus József íjász: az egri várból az onnan 180 méterre, a Dobó téren felállított célba, a török ostromlókat szimbolizáló célra lőtte ki a nyílvesszőket.

A produkciót helyi forrásaink szerint Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő erőltette. Bár csak a háttérben, forrásaink szerint a rendőrség és az önkormányzat is óvatos kritikát fogalmazott meg a szerintük veszélyes produkcióval szemben, ezeket az aggályokat lesöpörte le a képviselő, s egy sajtótájékoztatón kész tényként bejelentette a mutatványt.

A Népszava által kikért adatokból kiderül, hogy a rendezvény biztosításával a Valton-Sec Kft.-t bízta meg nettó 416 040 forintért. Ez tartalmazta egy biztonságszervező és a nyolcfős állomány munkadíját, a biztonsági terv elkészítését és az utazási költségeket is. A megbízási díjon felül a Valton biztosított 38 darab kerítéselemet 57 000 forintos bérleti díjért, ennek szállítása 140 000 forint volt.

A Dobó tér díszburkolata a célként használt szalmabálák rakodása közben, egy munkagép alatt szakadt be, ennek kijavítása még nem ismert összegbe kerül majd az önkormányzatnak. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.