Száz kilométeres óránkénti sebességgel érkezik a vihar

Heves zivatarok vetnek véget a kánikulának, Somogy és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

MTI
2017. 08. 10. 20:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A heves zivatarok veszélye miatt az ország nyugati felén több járásra első- és másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat csütörtök este. Az érintett területeken már a következő órában várhatók olyan zivatarok, amelyeket károkozó szél, nagyobb jég kísérhet. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyét érinti a másodfokú jelzés. Somogy és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki csütörtökre a heves zivatarok veszélye miatt.

Azt írták: csütörtökön a Nyugat-Dunántúlon alakulhat ki néhol zivatar átmeneti viharos széllökésekkel. Az éjszakai órákban az Adria felől érkező és várhatóan a nyugati határ mentén észak-északkelet felé vonuló zivatarrendszer kifutó szele is okozhat viharos lökéseket. Péntek délután a lehűlést okozó hidegfronthoz kapcsolódóan a Dunántúlon már több helyen lehetnek zivatarok, amelyeket jégeső, viharos (akár óránként 80-100 kilométeres) széllökés és intenzív csapadék kísérhet.

Ezzel együtt még pénteken is országszerte hőség várható, emiatt csaknem az egész országra (első-, másod- és harmadfokú) figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. Azt írta: lassanként kezd visszaszorulni a meleg délkelet felé; ekkor a Nyugat-Dunántúlon már 25 Celsius-fok alá csökken a napi átlaghőmérséklet, míg másutt marad a 27–29 fokos középérték.

A legalacsonyabb hőmérséklet többnyire 18–25 fok között alakul, ugyanakkor az Északi-középhegység völgyeiben ennél kissé hűvösebb, míg a vízpartokon, magasabban fekvő helyeken és a nagyvárosok belvárosi területein enyhébb lehet a hajnal. A legmagasabb hőmérséklet általában 32–38 fok között valószínű, de a nyugati határvidéken 29, 30 fok is lehet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.