Százhúszmilliót költ brit katonaruhára és műfüves pályákra a honvédség

Furcsa tételek szerepelnek a honvédelmi tárca negyedéves beszerzései között, a Magyar Telekom megint jól járt a megbízásokkal.

Koncz Tamás
2017. 08. 07. 15:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdos nagyságrendű beszerzéseket intézett április és június között a Honvédelmi Minisztérium, a megrendelt szolgáltatások és áruk között pedig egészen meglepők is szerepelnek.

A kormány honlapján közzétett szerződések nem tartalmaznak darabszámot, így nehéz következtetni az egyes tételek árára – ám az mindenképp meglepő, hogy a tárca 54,7 millió forint értékben rendelt brit katonai gyakorlóruhákat egy kormányközi megállapodás keretében.

A beszerzés azért is furcsa, mert már tavaly megkezdődött az új típusú honvédségi egyenruhák hazai gyártása, a haderőt rendszeresen kiszolgáló HM EI Zrt. pedig több mint 700 millió forint értékben készítette el az egységes és korszerű, NATO-kompatibilis szerelést. Ráadásul a mostani negyedéves listán is szerepelnek hazai egyenruha-tervek – a Vitéz II. és Vitéz III. fantázianevű uniformisok megtervezésére például 15-15 millió forintot költ a tárca.

A dokumentumból emellett az is  kiderül, hogy 68,7 millió forintért műfüvesítik a Petőfi laktanya két gyakorlópályáját is.

A beszerzésekkel kapcsolatban érdeklődtünk a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályánál. Szerettük volna megtudni, hogy miért is volt szükség a brit gyakorlófelszerelésre, hány darabot rendeltek belőle, és összesen hány négyzetméterre került műfű a Petőfi laktanyában. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

A negyedéves beszerzési hullám egyik nagy nyertese egyébként a Magyar Telekom: egy 2020-ig érvényes megbízás keretében 250 millió forintért biztosítanak mobiltávközlési szolgáltatást a magyar haderőnek.

Hasonló nagyságrendű tétel lesz a honvédség által használt mikrohullámú hálózat fejlesztése is, a 15 gigahertzes sávot közel 251 millió forintért „rendezi át” a szerencsés kivitelező, vagyis a Totaltel Távközléstechnika Kft.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.