Szeptemberben kezdődhet a Tesco-sztrájk

A sztrájkra hívó szakszervezet még tárgyalna a Tesco helyi vezetőségével: legalább 25 százalékos béremelést akarnak.

MN
2017. 08. 24. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nem sikerül megegyezni a munkáltatóval, akkor a dolgozók szeptemberben bármikor sztrájkba léphetnek a Tescónál – mondta Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: a vállalattal a következő egyeztetés augusztus 30-án lesz.

Bubenkó Csaba a munkavállalói érdekképviselet követeléseinél példaként említette a 25 százalékos béremelést, valamint a létszámkérdés megoldását. Utóbbinál megjegyezte, hogy Magyarországon a kereskedelmi ágazatból 25-30 ezer ember hiányzik.

A szakszervezeti vezető arról is beszámolt, hogy a KDFSZ egyesítette a Tescónál működő másik munkavállalói érdekképviselettel, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével (KASZ) a követeléseiket, amelyeket már el is juttattak a munkáltatóhoz, írja az MTI.

A Tesco korábban mintegy 11-17 ezer forintos béremelést ajánlott, amit Bubenkó nem fogadott el, bár jelezte, a foglalkoztatók rátértek a jó útra.

A bérkövetelésnek ugyanakkor drasztikus következményei is lehetnek: információink szerint  a sztrájkfenyegetettség hatására a Tesco ötszáz embert küldhet el központi részlegétől. Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke úgy tudja, a cég másként nem tudja vagy nem akarja kigazdálkodni azt, hogy az érdekvédők nyomására növelje a fizetéseket. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.