Szijjártó és a józan ész – Ellenzéki reakciók a nagykövet visszahívására

Szinte a teljes ellenzék károsnak tartja a lépést, a távozó holland nagykövet szavait pedig igaznak.

MN
2017. 08. 25. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hollandia távozó budapesti nagykövete pontosan és objektíven látja a magyar valóságot” – reagált közleményben Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője arra, hogy Szijjártó Péter, a távozó holland nagykövet szavaira reagálva hazarendelte Hágából a magyar nagykövetet. A szocialisták szerint ezzel az Orbán-kormány „az érvek helyett az egyre magányosabb diktatúrák dacreakcióját választotta”, és valójában nemcsak Hollandiával, hanem

„az európaisággal és a józan ésszel szakított”.

Ujhelyi és Piri Kati magyar származású holland EP-képviselő arra szólította fel az Orbán-kormányt, „hogy egyszer és mindenkorra hagyjon fel a diplomáciai elmebajjal!” Magyarország helye az Európai Unióban van – írják – Hollandia pedig az Európai Unió egyik meghatározó, alapító tagállama, a magyar nemzet barátja. „Az orbáni politika bizonyíthatóan kivezeti Magyarországot az európai közösségből, amely a kontinens békéjét, stabilitását és fejlődését biztosítja” – áll a közleményben.

„Szijjártó Péternek a leköszönő holland nagykövet interjújában valószínűleg nemcsak az fájt, hogy egy külföldi diplomata is rámutatott arra a közismert tényre, hogy Magyarországon virágzik a korrupció, de az is, hogy lelepleződött Szijjártó külpolitikája, ami csak a magyar szavazók előtt bátor, külföldön meghunyászkodó és gyáva – írja közleményében a Jobbik. A párt szerint a magyar diplomácia a teljes elszigetelődés útján halad, amit jól jelez, hogy a magyar vezetőket nem látják szívesen az európai fővárosokban, a meghatározó európai politikusok pedig elkerülik Budapestet.

„A Jobbik álláspontja szerint azáltal, hogy Magyarország megszakítja a nagyköveti szintű kapcsolatait Hollandiával, még távolabb kerül az európai politika színpadától abban az időszakban, amikor végre lehetőség nyílna az Európai Unió közösségének változásait a magyarok számára kedvező irányban formálni” – írja az ellenzéki párt.

„Csak reménykedhetünk abban, hogy Donald Trump amerikai elnök nem fogalmaz meg negatív kritikát az Orbán-kormány korrupciós ügyleteivel kapcsolatban, kiprovokálva a magyar diplomácia vezetőjének hadüzenetét” – írja a Jobbik.

A Párbeszéd szerint Szijjártó Péternek azonnal le kell mondania a holland diplomáciai kapcsolatok példa nélküli felrúgásáért. „Az Orbán-kormány a magyar nagykövet visszahívásával ismét csak azt bizonyítja, hogy Magyarországra Putyin alattvalójaként tekint, nem pedig mint az Európai Unió tagjára” – áll a párt közleményében, amely szerint Szijjártónak kell távoznia, mielőtt hadat üzen a teljes Európai Uniónak.

A holland nagykövet a 168 Órában megjelent interjújában a Párbeszéd szerint pontosan jellemezte az Orbán-kormány üzelmeit. Szijjártó Péter részéről ezért aránytalan túlkapás a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése még akkor is, ha a Fidesznek fáj az igazság. „A keleti fordulat látványos kudarca, az unión belüli eljelentéktelenedés és a V4-ek széthullása után itt a legfőbb ideje, hogy Szijjártó távozzon a miniszteri székből, és Magyarország az alapoktól gondolja újra a külpolitikáját” – írja a párt parlamenti képviselője, Szabó Tímea.

A Liberálisok megdöbbentőnek tartják Szijjártó Péter bejelentését. „A magyar kormány érthetetlen, a sértett kamasz reakciójára emlékeztető lépése nem Hollandiának, hanem Magyarországnak okoz súlyos károkat” – áll a közleményben – ezért a Liberálisok tiltakoznak és követelik a felelőtlen, „rendkívül durva és EU-tagállamok között szinte példa nélküli” döntés azonnali visszavonását.

A Liberálisok szerint jelzésértékű, hogy a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése Hollandiával alig néhány nappal előzi meg Vlagyimir Putyin budapesti látogatását. „A lépés Putyin elnöknek tett gesztusként is értelmezhető, hiszen közismert, hogy az Ukrajna fölött lelőtt maláj gép miatt, amelyen csaknem kétszáz holland állampolgár lelte halálát, rendkívül feszült a holland–orosz viszony. Ez a debreceni egyetem díszpolgári címe után már a második nagyvonalú ajándék Putyin elnöknek”.

###HIRDETES###

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.