Sztrájkolni fognak a vasutasok

Az utasellátó részleges felszámolása gyors lépésre sarkallta a szakszervezeteket.

MN
2017. 08. 28. 17:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 29-én reggel nyolc órától a nap végéig sztrájkot hirdetett a VDSZSZ Szolidaritás a MÁV-Start Utasellátó Központjánál. A tiltakozás érinti a vonatokban közlekedő étkező-, háló- és fekvőhelyes vasúti járműveket – írja a VDSZSZ hétfői közleménye.

A sztrájkot az váltotta ki, hogy a MÁV a decemberi menetrendváltozáskor ki kívánja vonni a forgalomból az étkező- és a hálókocsikat több járatnál. A változás a személyzet jelenlegi 117 fős létszámát 40-re csökkentené, ugyanakkor érintené az állomásokon dolgozó kiszolgálók munkáját is. Bárány Balázs, a VDSZSZ Szolidaritás alelnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, azt várják a vasúttársaságtól, hogy álljon el létszámcsökkentési elképzeléseitől, valamint adjon magyarázatot arra, hogyan lett a korábban nyereséges vállalkozásból veszteséget termelő egység.

A szakszervezet úgy véli, hogy a MÁV a kollektív munkaügyi vitában nem teljesítette követelésüket, ami alapot adott a sztrájkra.

A MÁV ugyanakkor azt közölte, hogy az elmúlt években – különösképpen 2016-ban – jelentős veszteséget termelt az utasellátó, ezért a nemzetközi járatok optimalizálása mellett döntött. A külföldi vasútvállalatokat tájékoztatták, valamint egyeztetést kezdtek az utasellátó munkatársainak további foglalkoztatásáról az érdekvédelmi képviseletekkel. Hangsúlyozzák, hogy a több mint háromezer járatukból mindössze 20 nemzetközi járatot érint a változás.

Étkező- és hálókocsi nélkül közlekedik a decemberi menetrendváltástól több járat, a Metropol EuroNight pedig Berlin helyett csak Prágáig közlekedik. A változások nem érintik az Adria, Beograd, Dacia, Hungária, Kálmán Imre, Varsovia és Wiener Walzer elnevezésű nemzetközi járatokat – közölte a MÁV.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.