Támogatja az autonómiatörekvéseket a Jobbik

Vona Gábor vállalta, hogy kormányra kerülve határozottan képviselik a határon túliak törekvéseit.

Katona Mariann
2017. 08. 18. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kárpát-medencei magyarság autonómiatörekvéseinek határozott támogatása – ezt nevezte meg ma a Jobbik elnöke a hónapról hónapra ismertetett kormányzati vállalásai részeként pénteken. Vona Gábor szerint ez nem egy múltba révedő, sérelmi politika, hanem sokkal inkább egy XXI. századi, európai hozzáállás.

A pártelnök azt fejtette ki, hogy ennek a nemzetpolitikai célkitűzésnek a megvalósulásához két dologra van szükség: erős anyaországra és erős helyi közösségekre, ám szerinte most egyik sem adott. Azt elismerte, hogy a Fidesz-kormány eredményesebb ebben a kérdésben, mint a szocialista elődeik – elég a kettős állampolgárság megadására gondolni –, de szerinte érdemi előrelépés akkor sem történt. Bírálta, hogy a pártpolitikai konfliktusokat „kihelyezik” a határainkon túlra, ahogyan azt is, hogy Budapest nem tekint egyenrangú partnerként a külhoniakra. Kritizálta és értékelhetetlennek nevezte a kormány nemzetközi aktivitását is ebben a témában.

Vona Gábor a konkrét autonómiatörekvések kapcsán egyenként kitért az elszakított területekre. Erdély esetében azt mondta, hogy a Székely Nemzeti Tanács koncepciója mutat irányt a Jobbiknak, míg a Felvidék esetében a Magyar Közösség Pártja (MKP) elképzeléseit támogatják. A Délvidék esetében azt várnák el a szerb kormánytól, amit az is megtett a sajátjaiért, nevezetesen, hogy olyan autonómiát biztosítson a magyaroknak, mint amilyet kiharcolt a koszovói szerbeknek. Kárpátalját nevezte a legkritikusabb pontnak, ott azt nevezte meg fő célként, ami egyébként egy 1991-es népszavazáson már többséget kapott, hogy Beregszász központtal létrejöhessen egy autonóm körzet.

A Fidesz közben azzal támadta a pártot, hogy „Vona Gábor ismét színjátékot játszik, miközben a hatalomért és a pénzért már elárulta a külhoni magyarokat és a Jobbik korábbi nemzetpolitikáját is”. Arra hivatkoztak, hogy szerintük a Jobbik ma már rendszeresen összeborul azokkal, akik a külhoni magyarok ellen gyűlöletkampányt folytattak, és a párt ma már nem a magyar érdekeket, csak egy milliárdos érdekeit védi, aki kilóra felvásárolta a pártot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.