TASZ: Évekig szabálytalanul működhetett egy kórházi osztály Ajkán

Nem volt korszerű CT berendezés a Magyar Imre Kórházban, a szabályok szerint enélkül nem üzemelhetett volna a kérdéses osztály.

MN
2017. 08. 23. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évekig nem volt modern multidetektoros CT berendezés (MDCT) az ajkai Magyar Imre kórházban, pedig egy 2012-es miniszteri rendelet működési feltételként szabta meg a készülék birtoklását is.

A kórház így öt évig működhetett szabálytalanul – írja blogoldalán a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ emlékeztet rá, hogy a kórház elavult CT-je idén nyáron „egy beteg életét követelte”, ami után egy bérelt, mobil berendezést telepítettek a intézménybe – arra viszont senki nem kérdezett rá, hogyan működhetett az intézmény öt éven át ezzel a hiányossággal.

A jogvédő szervezet szerint az ügy azért is problémás, mert a kórháznak a berendezés hiánya miatt, a jogszabályban előírt eljárást kellett volna követnie – de a jelek szerint ezt sem tették meg.

A TASZ viszont megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától az ajkai kórház működési engedélyét, ami 2004-ben kelt, és 2007-ben módosították utoljára.

Az Emmi ugyanakkor arra nem tudott választ adni, hogy a kórház honnan és hogyan tudott a tragikus beteghaláltól számított két hónapon belül új mobil CT berendezést beszerezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.