Ügyvédei úgy vélik, S. Ábel nem veszélyes, és sosem ártott senkinek

Csak vonzódik a muzeális fegyverekhez, és szeret vegyi anyagokkal kísérletezni, mint sokan mások – mondják.

Lándori Tamás
2017. 08. 08. 12:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„S. Ábel nem ártott soha senkinek, csak vonzódik a muzeális fegyverekhez, és kísérletezett néhány vegyszerrel, amit aztán amúgy is kiöntött” – röviden összefoglalva így jellemezték ügyvédei, Ütő-Siklódi Zoltán és Kiss D. Csaba sajátos hangulatú sajtótájékoztatójukon védencüket, akit most éppen robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsít a rendőrség. Korábban már jogerősen elítéltek emberölés előkészületéért, valamint azért, mert 2015-ben egy Móricz Zsigmond körtéri gyorsétteremben többször a plafonba lőtt.

Utóbbiért négy és fél évet kapott, ám még mielőtt kitöltötte volna a büntetését – valószínűleg feltételes szabadlábra helyezése alatt – vegyszerekkel kísérletezett otthon. Azért csak valószínűleg, mert az ügyvédek ezt nem kívánták tisztázni. A vegyi anyagos kotyvasztás kapcsán a két jogász kiemelte, egy rendőri jelentés szerint csak néhány grammot állított elő így a gyanúsított egy anyagból, aminek robbanása legfeljebb hámsérülés okozására volt alkalmas. Ráadásul később ezt is kiöntötte egy erdőben – hangsúlyozták. Egy másik jelentés már több robbanóanyagról szól.

„Biztos vagyok abban, hogy sokan kísérleteznek otthon ilyen, barkácsáruházban bárki által beszerezhető anyagokkal” – vélekedett Kiss D. Csaba. Azt már nem árulta el, pontosan milyen anyagokról van szó, mert – mint mondta – nem akar tippeket adni másoknak. Az ilyen indokkal való titkolózás azért tűnik ellentmondásosnak, mert Kiss D. azt is leszögezte, álláspontjuk szerint az ezekkel való kísérletezés „nem ütközik semmibe”. A rendőrség szerint mindenesetre ütközik, mivel robbanóanyag készült.

Kiss D. értetlenségének adott hangot annak kapcsán, hogy – ha a rendőrök szerint ez az anyag veszélyes – miért vártak két hetet azután, hogy S. Ábel előállította, miért hagyták, hogy a városban járkáljon vele.   

 

A védők közölték, ügyfelüket a nyomozók megfigyelték, lehallgatták, lakásába kamerát telepítettek. Így derült ki az is, hogy S. Ábel egy barátjával telefonon rablásról beszélt.

„Ilyen palit kéne kirabolni, akik járkálnak ilyen kurvákhoz”

– mondta egy jegyzőkönyv szerint. Kiss D. Csaba nem győzte hangsúlyozni, hogy a dokumentum is rögzíti, a beszélgetés nevetve folyt, az ügyvéd biztos benne, hogy csak viccelődtek. Arra is rámutatott, hogy a sajtóban megjelentekkel ellentétben nem prostituáltak megtámadásáról, hanem épp a védelmükről esett szó.

Az esemény második felében az újságírók írásban tehettek fel kérdéseket, majd

az összegyűjtött papírokat a jogászok egy függöny mögé vitték. 

A sajtó képviselői nehezményezték, hogy a jogászok nem azonnal, szóbeli kérdésekre felelnek. Több újságíró közbeszólt, amikor azt fejtegették, ügyfelük nem ártott soha senkinek. Egyikük ezzel kapcsolatban felelevenítette, hogy a budai gyorsétteremben több női vendég a rémülettől sírva menekült S. Ábel lövései után, mire Kiss D. Csaba pontosított: „fizikailag nem ártott senkinek”.

Erre lapunk felelevenítette, az első, emberölés előkészületéről szóló eljárásban előkerült, hogy S. Ábel egy alkalommal bántalmazta a nagymamáját. Az ügyvéd erre úgy reagált, „az már rendeződött”, abban az ügyben különben sem ők voltak a védői, és szerinte védence „sosem akart ártani”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.