Újabb adag szennyezett tojást talált a Nébih

A hivatal eddig 100 mintából 75 mérését zárta le.

MN
2017. 08. 24. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fipronillal szennyezett tojástételeket talált Magyarországon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A hivatal csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy a tojások és tojástermékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek. A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési és egy ipari tojástételben igazolták a fipronil növényvédő szer határérték feletti jelenlétét. A termékek azonosító adatai elérhetőek a Nébih tematikus aloldalán.

Megírtuk, hogy korábban is talált szennyezett tojást a Nébih. Legutóbb a Vitaleggs Kft. került a figyelem középpontjába, mert kiderült, hogy a tojóüzeméből származnak a fipronillal szennyezett tojások.

A tojásszennyezéses botrány Hollandiából indult, miután egy ottani cég két, növényi alapú termékbe, a DEGA–16-ba, valamint a Copper Boost elnevezésű készítménybe kevert illegálisan fipronilt. Ezt növényvédő szerekben, valamint állatgyógyászati készítményekben alkalmazzák hatóanyagként, rovarok és atkák ellen hatásos. A baromfitartó telepeken e hamisított készítményeket használták, így szennyeződhettek az itt termelt tojások. Elképzelhető, hogy a magyar cég a hamisított szereket használta az üzemben, így tudta nélkül szennyeződtek meg a tojások.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.