Újabb állami projekttel jár jól az Orbán család

Kétmilliárdos projekt a Vértesi Erőmű rekultivációja, Orbánék szállítják a követ Orbánék bányájából.

MN
2017. 08. 16. 8:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orbán Áronnak, a miniszterelnök öccsének a tulajdonában álló fuvarozócég, a Nehéz Kő Kft. szállítja a zúzott követ az oroszlányi Vértesi Erőmű hulladéklerakójának rekultivációjához – írja a Direkt36 oknyomozó projekt. A zúzott kő ráadásul legalább részben az Orbán Viktor édesapja, Orbán Győző tulajdonában lévő Dolomit Kft. bányájából származik. 

A hulladéklerakó lezárása és a rekultiváció – ami összesen nettó kétmilliárd forintba kerül –az erőmű üzemeltetőjének, a Vértesi Erőmű Zrt.-nek a feladata, amely az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-n keresztül százszázalékos állami tulajdonban áll. Így tehát közvetve állami megrendelést teljesítenek a miniszterelnök családtagjainak. Azt a Vértesi Erőmű nem árulta el, pontosan mennyit kapnak az említett cégek.

A Vértesi Erőmű Zrt. szerint a Dolomit Kft. mellett még öt másik cég szállít be anyagokat a rekultivációhoz. A megnevezett öt másik cég közül egy erősítette meg a Direkt36 kérdésére, hogy valóban beszállítója a projektnek. Két vállalkozás nem válaszolt, kettő viszont azt közölte, hogy a Vértesi Erőmű állításával ellentétben nem szállított anyagokat a rekultivációhoz. 

A Direkt36 már korábban feltérképezte, hogy a kormányfő apja és két testvére által tulajdonolt, bányászattal, betontermékek gyártásával és szállítmányozással foglalkozó cégek közvetett csatornákon, alvállalkozóként és beszállítóként az állami megrendelésekből is részesednek, és ebből jelentős bevételre tesznek szert. Az egyik cég, a Gánt Kő és Tőzeg Kft. az idén 730 millió forintnyi osztalékot fizet ki a családnak.

Orbán Viktor az első miniszterelnöksége idején, 2001-ben még kifejezetten arra kérte az édesapját, hogy a cége ne szállítson követ az akkor folyó nagy állami autópálya-építéshez. Orbán a Direkt36-nak az idén júniusban azt mondta, továbbra is fontosnak tartja, hogy édesapja ne vegyen részt állami beruházásokban. Azt viszont nem tartja problémának, ha ezek a cégek beszállítóként jelennek meg az állami projektekben. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.