Újrakezdődött a Kocsis Máté Facebook-posztja miatt kezdődött per

Várhatóan november 14-én hirdetnek ítéletet az ügyben.

MTI
2017. 08. 31. 17:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újraindult elsőfokú per első tárgyalási napján az ügyben eljáró bíró, Gál Zsófia Lívia az iratokat ismertetve felidézte, hogy az előző eljárásban az elsőfokú bíróság elutasította a felperes keresetét. A jogvédő szervezet fellebbezett, és a másodfokon eljáró bíróság kimondta: helye van a közérdekűigény-érvényesítésnek a felperesi oldal által, azaz indíthat ilyen jellegű személyiségi jogi pert az alperesekkel szemben, továbbá Kocsis Máté nem magánszemélyként, hanem polgármesterként tette a bejegyzést, ezért az egyenlő bánásmód törvénye személyi hatálya kiterjed rá.

A másodfokú bíráság azért helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, mert az elsőfokú bíróság nem foglalt állást arról, hogy az említett Facebook-bejegyzés zaklatásnak minősül-e – mondta el Gál Zsófia Lívia, hozzátéve, hogy a másodfokú bíróság szerint ezért bizonyítást kell lefolytatni.

Kocsis Máté 2015. augusztus 4-ei Facebook-bejegyzésében egyebek mellett az áll: „a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is.”

Az alperesek jogi képviselője szerint nem valósult meg az emberi méltóság sérelme, a zaklatás, az elsőfokú alperesnek – az önkormányzatnak – a bejegyzéshez nincs köze, Kocsis Máté véleményt nyilvánított a közügyet érintő bejegyzésében a látott állapotokról lakossági bejelentések alapján, kellő körültekintés és gondosság mellett, továbbá a bejegyezés – amely politikai vita keretében született – állításai megfelelnek a valóságnak.

Vitatják azt a felperesi álláspontot is, hogy a bejegyzés általában vonatkozott minden migránsra.

A Magyar Helsinki Bizottság az egyenlő bánásmódról szóló törvényre hivatkozva perelte be Kocsis Mátét és az általa irányított önkormányzatot, ugyanis a jogvédő szervezet szerint a nyilvános, „menekültek ellen uszító” bejegyzés megbélyegző, előítéltek erősítésére, a gyűlölet felerősítésére alkalmas.

A felperes jogi képviselője fenntartotta, hogy az eljárásban szükségtelen a valóság bizonyítása, azt kell vizsgálni, hogy félelemkeltő, ellenséges környezet kiváltására alkalmas-e a bejegyzés. Vitatta azt is, hogy akkor a II. János Pál pápa téren napi szinten őrjöngtek, késeltek, rongáltak volna.

A bíróság az ügyben várhatóan november 14-én hirdet ítéletet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.