Veszélyes mutatványt erőltetett Egerre a fideszes képviselő

Mónus József 180 méterről készül célba lőni, lakott területre. Ez sokaknak nem tetszik, de szólni nem mernek.

Kovács Áron
2017. 08. 10. 9:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Bástyalövés lesz Egerben!!!” – írja saját Facebook-oldalán Nyitrai Zsolt fideszes képviselő, aki még múlt pénteken harangozta be, hogy most pénteken, augusztus 11-én 15 óra 52 perckor – az 1552-es várvédők tiszteletére –, a Végvári Vigasságok részeként a távlövő rekordjairól ismert Mónus József íjász az egri várból az onnan 180 méterre, a Dobó téren felállított célba, a török ostromlókat szimbolizáló bábukra fog lőni.

A bejelentéssel – több forrásból származó információink szerint – Nyitrai kész tények elé állított mindenkit, ám sokan nem tartják olyan jó ötletnek az íjászmutatványt, mint ő. Bár csak a háttérben, de forrásaink szerint a rendőrség és az önkormányzat is óvatos kritikát fogalmazott meg a szerintük veszélyes produkcióval szemben, ezeket az aggályokat söpörte le a képviselő a sajtótájékoztatóval.

###HIRDETES###

Ahogy a lövészetben, úgy az íjászatban is fontos alapelv, hogy nem szabad emberek felé célozni, Mónus József tervezett produkciója viszont ennek ellentmond, hiszen lakott terület felé lő, ahol ráadásul a Végvári Vigasságok miatt várhatóan nagyon sokan lesznek.

Bár Mónus gyakorlott íjász, a célt pedig a tervek szerint körbekordonozzák, soha nem lehet kizárni, hogy valami váratlan történik: feltámad a szél, valami megzavarja az íjászt, befut valaki a célterületre vagy megpattan a kövön a nyíl. A Mónus által használt íj feszítőereje száz font, míg a vadászatra használt íjak 40 fontnál kezdődnek, vagyis bőven halálos erejű lehet a kilőtt nyíl.

A Magyar Íjász Szövetség elnöke, Vánky Sebastian az Egri Ügyek portálnak azt nyilatkozta, hogy a szövetség semmilyen szinten nem támogatja az ilyen jellegű mutatványokat, amellyel tudomásuk szerint Mónus gyakran fellép. „Mi továbbra is elzárkózunk minden olyan íjászati mutatványtól, ahol a nézők, vagy résztvevők veszélyeztetve vannak, hisz egy baleset nekünk és szeretett sportunknak is ártana, megítélésünk szerint” – mondta az elnök.

A rendőrség az Egri Ügyek kérdésére elhárította a felelősséget, csak annyit közöltek, hogy a rendezvény önkormányzati hatáskörbe tartozik, őket pedig nem kérték fel a biztosítására. 

Az egri polgármesteri hivataltól cikkünk megjelenése után azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a bástyalövés ötlete Mónus Józseftől származik, ő maga jelezte írásban a szándékát a városháza felé. A közlemény szerint „megvalósításra vonatkozó engedély iránti kérelem beadása folyamatban van”, és péntekig folyamatosan zajlanak az egyeztetések a rendőrséggel és egy „biztonságtechnikai szervezettel”, amely lebonyolítja majd az eseményt.

A felelős szervezőként a polgármesteri hivatal Mónus Józsefet nevezte meg. A közlemény szerint az eseményt kiemelt biztonsági intézkedésekkel szükséges biztosítani, és az előkészületek önmagukban is látványosságot jelentenek. A tér megfelelő részeit kordonnal le kell zárni a lövés időtartamára, illetve a bemutató idejére szükségessé válik a várral szemben elhelyezkedő utcák lezárása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.