Vészesen fogy a magyar, megugrott a halálesetek száma

A népességnövekedés 0,2 százalékos, a halálozások aránya viszont egy év alatt 8,5 százalékkal nőtt. Erről az influenza is tehet.

MTI
2017. 08. 25. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nőtt a népesség természetes fogyása az első fél évben – jelentette be pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A közlemény szerint nőtt ugyan az élve születések száma is, de a javulás elenyésző, ha a halálesetek megugrását nézzük.

Január és június között 43 870 gyermek született, 0,2 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában, miközben 69 062-en haltak meg, ami 8,5 százalékkal több a tavalyinál. A természetes fogyás 25 192 fő volt, 5289-cel több az egy évvel korábbinál.

A KSH összegzése szerint így 1000 lakosra 9,0 élve születés és 14,2 halálozás jutott. Hozzátették, az év eleji jelentős halálozási többlet hátterében – a két évvel ezelőtti folyamatokhoz hasonlóan – most is a tetőző influenzajárvány állhatott.

A születések száma régiónként különböző mértékben változott, négy régióban emelkedett, kettőben mérséklődött, a Közép-Dunántúlon pedig az egy évvel korábbival szinte azonos volt; a legjelentősebb emelkedést a Dél-Alföldön (4,1 százalék), a legnagyobb csökkenést pedig Közép-Magyarországon (2,5 százalék) regisztrálták.

A halálozások száma mindegyik régióban növekedett, a legjelentősebb mértékben Észak-Magyarországon (11 százalék), a legkevésbé pedig Közép-Magyarországon (5,8 százalék).

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése megtorpant és visszaesett az egy évvel korábbihoz képest: az év első felében megkötött 21 624 házasság 4,6 százalékkal, vagyis 1033-mal volt kevesebb. A házasságkötések száma mindegyik régióban csökkent, a legnagyobb mértékben a Dél- és a Közép-Dunántúlon (8,3, illetve 7,8 százalékkal) – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.