Vesztegetéssel vádolják a Pintér megbuktatását tervező férfit

A titkosszolgálati ügyekben is érintett Jakubinyi Róbert fogolyszökést szervezett – állítólag azért, hogy lejárathassa a belügyminisztert.

MTI
2017. 08. 17. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy férfi ellen, aki februárban egy budapesti ügyvédet próbált rávenni, hogy emberölési kísérlettel vádolt védencét fogolyszökésre vegye rá. 

A vádirat szerint a férfi tisztában volt vele, hogy a védenc házi őrizetben van, nyomkövető segítségével tartják szemmel, és 20 millió forintot ajánlott az ügyvédnek, hogy beszélje rá ügyfelét a szökésre. A küldetés lényege az lett volna, hogy a szökevény Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre, de a korrumpálni próbált ügyvéd nemet mondott a többször megismételt ajánlatra.

A Fővárosi Főügyészség és a rendőrség nem nevezi meg az érintettet, de a témában kiadott közleményeikből kikövetkeztethető, hogy az 58 éves Jakubinyi Róbert a vesztegetési ügy vádlottja.

Jakubinyi Róbert az Egy-Másért Alapítványból lehet ismerős, az adócsalási ügyekben érintett karitatív szervezet szoros kapcsolatban állt a Nemzetbiztonsági Hivatallal, munkatársai pedig a titkosszolgálatnak is dolgoztak. Az alvilági életben is jól ismert Jakubinyi a rendőrséggel is informális kapcsolatban állhatott – írja az Átlátszó blog

A vádirat szintén nem számol be róla, de a fogolyszökésre biztatott vádlott Tanyi György volt, aki maga jelentette a vesztegetési kísérletet a rendőrségnek.

Korábban Tanyi is a magyar alvilág ismert figurájának számított, pályáját maffiacsoportok katonájaként kezdte, védelmi pénzeket szedett, de alkalmanként valóban védett szórakozóhelyeket. Neve a kecskeméti maffiaper során is felmerült, az ügyben a legérdekesebb szál mégsem ez: Tanyi Györgyöt tavaly vádolták meg azzal az üggyel, ami miatt most házi őrizetét tölti – vagyis azzal, hogy részt vett a Lakatos Csaba fogathajtó ellen 1996-ban elkövetett merényletben.

A 21 évvel ezelőtti fegyveres támadás kapcsán több intézkedő rendőr határozottan állította, hogy Pintér Sándor akkori országos rendőr-főkapitány is megfordult az egyik nyomozási helyszínen, bár ezt Pintér maga határozottan tagadta.

A Magyar Idők napilap a Pintér-gate kapcsán korábban arról írt, hogy „egy jól körülhatárolható, volt titkosszolgálati vezetők köré verbuvált csoport a nemzetközi sajtóban szellőztethet meg olyan információkat, amelyeket még főként Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején gyűjtöttek” fideszes felső vezetőkről és családtagjaikról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.