Zacher: Mintegy kétszázezren gyógyszerfüggők Magyarországon

Nagyjából hetvenezren altató- vagy nyugtatószerfüggők, mintegy százezren pedig a hashajtók miatti addikciótól szenvednek.

MTI
2017. 08. 14. 6:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon közel kétszázezerre tehető azok száma, akik valamilyen gyógyszerfüggésben szenvednek – állítja Zacher Gábor.

A toxikológus az M1 vasárnap esti műsorában elmondta, hogy nagyjából hetvenezren altató- vagy nyugtatószerfüggők, mintegy százezren pedig a hashajtók, 25 ezren orrcsepp miatti addikciótól szenvednek.

Véleménye szerint az opiát típusú fájdalomcsillapítóktól való függés Magyarországon nem jelent akkora problémát, mint az Egyesült Államokban, ahol naponta kilencvenen halnak meg valamilyen opiát típusú szer okozta túladagolásban.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon az altató-, nyugtatószerfüggés olyan probléma, amiről nem beszélnek, de létezik. Pedig kellene erről beszélni, mert nagy mennyiségű altató- és nyugtatószer fogy, eközben rosszul táplálkozik a lakosság, mindez komoly népegészségügyi gond – emelte ki Zacher Gábor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.