A kormány erdőt irtana a Határ úton, a fideszes polgármesterek ellenzik

Meglepő módon Kocsis Máté lett a leghangosabb ellenzője egy erdőirtással járó kormányzati beruházásnak.

MN
2017. 09. 14. 7:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokatlan politikai felállás alakult ki, miután híre ment, hogy egy tervezett kormányzati beruházás miatt kivágnák a budapesti Határ út mentén, Ferencváros és Kispest határán található, a József Attila-lakótelep és a Wekerletelep közé ékelődő kiserdőt – írja a 444.

A kormány azt tervezi, hogy olimpia nélkül is megépíti a 2024-es pályázatban szereplő Galvani hidat, amely Újbudát kötné össze Csepel északi részével, illetve egy, a Ráckevei-Duna felett átívelő másik híd segítségével Dél-Pesttel, egész pontosan az Illatos úttal. Ennek lenne felvezetője a Határ út, amelyet a mai két sáv plusz villamospálya mellé még négy sávval akarnak kiegészíteni, utóbbiak futnának a mai kiserdő helyén.

Az érintett lakók többsége erről csak akkor értesült, amikor augusztus 21-ére lakossági fórumot hívtak össze az ügyben, amelyen viszont az ígéretek ellenére sem Soltész Miklós fejlesztési miniszter, sem Tarlós István főpolgármester nem jelent meg, és kimentették magukat a tervezők is. Ugyanígy távol maradtak a döntéshozók a Kispesten szeptember 9-én megrendezett fórumról.

Szokatlan módon a helyi Fidesz-politikusok is megmozdultak az ügyben, és a kormánnyal ellentétes álláspontra helyezkedtek. Bácskai János, a IX. kerület fideszes polgármestere ellenzi a tervet, és a hétvégén meghívta a József Attila-lakótelepen rendezett Lakótelepi Mulatság nevű eseményre kollégáját, Kocsis Máté VIII. kerületi polgármestert, aki a nem mellékesen a választókerület kormánypárti képviselőjelöltje lesz a 2018-as parlamenti választáson.

Kocsis az eseményen arról beszélt: „valakik” kitalálták, hogy a helyiek megkérdezése nélkül építenek utat, de ő „egész nyáron azon dolgozott”, hogy ne legyen út a kiserdő helyén. A polgármester tényként jelentette be, hogy nem lesz. Baranyi Krisztina, az Együtt környezetvédelmi ügyekben aktív ferencvárosi képviselője szerint ennek oka valójában az lehet, hogy kiderült, a terv nem felel meg a fővárosi építési szabályzatnak. A tervezők ezért szeptember 20-án egy olyan verziót fognak bemutatni, amely egy kétszer két sávos, közvetlenül a villamossínek mellett futó úttal számol, így minimális mennyiségű fa kivágásával járna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.