A magyarok fele ma is ott él, ahová született

A leginkább a keleti megyék lakói maradnak helyben, Budapestnek viszont nagy a szívóereje.

MTI
2017. 09. 18. 8:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi kis népszámlálás, vagyis mikrocenzus eredményei szerint a magyar lakosság több mint ötven százaléka ugyanazon a településen él, ahová született, bár az ország területei ilyen szempontból is eltérnek egymástól – mondta Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási főosztályának vezetője az M1 hétfő reggeli műsorában.

Ilyen szempontból nagy a különbség az ország keleti és nyugati fele között. A keleti megyékben a lakosság több mint 60 százaléka ott él, ahová született, és 10 százaléknál is kisebb azoknak az aránya, akik a megyén kívülről költöztek oda, tehát ezek „nem célmegyék” az országon belüli migráció szempontjából.

Pest megyében, illetve Budapesten viszont a más megyéből átköltözők aránya 40 százalék. Míg Pest megyében ezeknek az embereknek a nagy része a fővárosból költözik ki, addig Budapest „olyan szívóerővel rendelkezik”, hogy 30 százalék az ország más részéről költözik oda – emelte ki a főosztályvezető.

A tavaly októberi mikrocenzus eredményei alapján a születések számának utóbbi években történt emelkedése „túlzott reményekre nem jogosíthat fel minket”. Az adatok szerint ugyanis száz szülőképes korú – 15–49 éves – nő 104 gyermeket hozott a világra, ami az utolsó, 2011-es népszámlálás eredményével összehasonlítva néggyel kevesebb. Tehát a születésszám csökkenése továbbra is fennálló trend.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.