A veszprémi érsek szerint gyilkosság az embriók elpusztítása

A csatkai cigánybúcsú szentbeszédében kritizálta a lombikprogramot Márfi Gyula.

MN
2017. 09. 14. 6:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erkölcsileg mindenképpen vitathatónak tartja a lombikbébiprogramot Márfi Gyula veszprémi érsek, aki a csatkai cigánybúcsú zárómiséjének szentbeszédében állt ki Veres András győri megyéspüspök gondolatai mellett – írja a Kemma.

A veszprémi egyházmegye vezetője szerint lényegében gyilkosságnak tekinthető, hogy a mesterséges módon megfogant gyerekek számánál jóval több embriót hagynak elpusztulni az orvosok.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lapunknak adott interjújában is arról beszélt, hogy a katolikus egyház számára nem elfogadható a mesterséges megtermékenyítés. A püspök bűnnek tartja a beavatkozást, ebből adódóan a lehetőséggel élőket pedig – tudatosságukhoz mérten – bűnösnek nevezte. A lombikprogram Veres András szerint azért aggályos, mert a be nem ültetett embriókat vagy lefagyasztják és félreteszik, vagy elpusztítják.

A kormánynak azonban egészen más a véleménye a beavatkozásról, hiszen álláspontja szerint a lombikbébiprogram óriási lépést jelenthet a gyermektelen párok számára, hiszen megadhatja nekik a gyermekvállalás lehetőségét, örömét akkor is, ha meddőségi problémákkal küzdenek. Korábban Balog Zoltán humánminiszter azt mondta, súlyos etikai kérdés, hogy mi történik a be nem ültetett embriókkal, és mindent megtesznek azért, hogy az üzleti cél ne írhassa felül a gyermek születésének fontosságát. A tárcavezető augusztus végén arról beszélt, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani azokra az embriókra, amelyeket nem ültetnek be. Ám eddig orvostechnikai változásokról nem beszélt.

A Kemma beszámolója szerint Márfi Gyula szentbeszédében Szűz Mária szerepéről és szeretetéről szólva több részletet is idézett a Bibliából, majd egy váratlan fordulattal azt mondta: a különböző létezésmódok között épp akkora különbségek vannak, mint a bűnök között. Úgy véli, hogy Jézus anyjának nem voltak lényeges tévedései, Európa mai vezetőinek viszont igen. Néhányukat – nevek említése nélkül – a hanyatló Római Birodalom őrült császáraihoz hasonlított, majd azt mondta, hogy a mai EU-t sem bölcsek kormányozzák.

A genderelméletet is kritizálta szentbeszédében a veszprémi érsek. Mint mondta, a sokféleség valóban jó, de az nem, hogy meg akarják szüntetni a nemek közti különbséget. Kijelentette: ez őrültség lenne. Keményen bírálta a melegházasság támogatóit, ennek kapcsán rámutatott, hogy minden gyermek alapvető joga, hogy édesanyjával és édesapjával együtt élhessen, függetlenül attól, hogy természetes úton fogantak vagy lombikban.

A menekültkérdés kapcsán is aggodalmát fejezte ki Márfi Gyula. Noha nem akarja bántani a muszlimokat, mert ők is felebarátaink, felhívta a figyelmet arra, hogy miért van az, hogy a szabadság jegyében akarják Európába hívni azokat az embereket, akik nem ismerik a vallásszabadságot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.