A vihar miatt 73 centit kilendült a Balaton vize

Az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott.

MN
2017. 09. 15. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatonnál is megtette hatását a csütörtöki viharos délnyugati szél: 73 centimétert lendült ki a tó vize – írja az Időkép.

Szárazra került a nádasok előterében a homokpad, az iszapfelszínekből kilátszottak a kagylók, a kikötőben számos hajó oldalára dőlt, ahogy lógva maradt a kikötőkötelén, vagy felült a fenékre. Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének munkatársa közölte: az átmeneti vízszintcsökkenés oka a vízlengés.

A tavon ismert jelenség, hogy a hosszában fújó délnyugati szél át tudja nyomni a vizet a keleti medencébe, és ilyenkor délnyugaton néhány óra leforgása alatt lecsökken a vízszint, északkeleten pedig emelkedik. Ez történt csütörtökön is: az egyre erősödő délnyugati szél északkelet felé haladó áramlást okozott.

A legnagyobb kitérés idején, este 6 órakor Keszthelyen extrém alacsony, 48 centiméteres vízállást mértek, míg Balatonfűzfőn ugyanebben az időpontban extrém magas, 121 centiméteres árvizet, miközben a tó átlag vízállása 90 centiméter maradt. A kilendülés mértéke így 73 centiméter, amely ritka ugyan, de nem rekord: 1962-ben 103 centiméteres kilendülést is mértek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.