Aláírásgyűjtés: új választást akar az MSZP Pécsen

A mostaninál „sokkal komolyabb vezetésre és tervekre van szükség” – szögezte le Tóth Bertalan.

MTI
2017. 09. 15. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth Bertalan pécsi sajtótájékoztatóján az önkormányzat költségvetésében keletkezett hiányra utalva kijelentette: vállalnia kell a felelősséget a fideszes városvezetésnek, egyúttal a mostaninál „sokkal komolyabb vezetésre és tervekre van szükség”.

A képviselő-testület feloszlatása és új helyhatósági választások kiírása érdekében a hétvégén induló és az év végéig tartó kampányban aláírásokat gyűjtenek, és közvetlenül kommunikálni akarnak a polgárokkal a kialakult helyzetről – hangzott el.

Az aláírásgyűjtéssel összefüggésben a politikus azt mondta, hogy mivel helyi népszavazást kiírni nem lehet, a kezdeményezéssel az önkormányzatra szeretnének nyomást gyakorolni.

„Elfogadhatatlan, hogy különböző jogilag értelmezhetetlen és illegitim bizottságokat hoznak létre” – reagált Tóth Bertalan az elmúlt hetek fejleményeire, majd azt hangsúlyozta, hogy „a gyámság alá helyezett polgármester” és a városvezetés teljesen alkalmatlan a problémák megoldására.

A politikus felidézte, hogy 2013-ban a kormány átvállalta az önkormányzat adósságát, majd úgy folytatta: Páva Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester 2015-ös nyilatkozta szerint akkor rendben volt a város a költségvetése. Jelenleg pedig „általuk is elismerten” 7,5 milliárd forint a hiány – tette hozzá.

A frakcióvezető közölte azt is, hogy a pécsi önkormányzat a helyi adók emelésével és a Pécs-Pogány repülőtér a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) részére történő eladásával kíván plusz bevételekre szert tenni.

„Vannak olyan hírek, amelyek szerint a pécsi önkormányzat a tulajdonában lévő ingatlanok értékesítésére készül” – fogalmazott a politikus. Tóth Bertalan elfogadhatatlan és átgondolatlan megoldásnak nevezte, hogy az önkormányzat éppen azon belvárosi ingatlanjainak értékesítésére készül, amelyek „termelnek, hasznot hoznak”.

A Fidesz pécsi csoportjának elnöksége közleményében úgy reagált: szégyenteljes, hogy olyanok merészelnek beszélni az önkormányzat gazdasági állapotáról, „akikre visszavezethető annak jelenlegi anyagi helyzete”. Hozzátették, az MSZP frakcióvezetőjének arról kellene beszámolnia, hogy „mikor fizetik és fizettetik vissza” a pécsieknek a 2002 és 2009 között jutalom címen kiosztott 3,1 milliárd forintot, és hogy Tóth Bertalan „Pécs eladósítása idején miért vett fel alpolgármestersége alatt napjában kétszer is jutalmat”. „Azt várjuk Tóth Bertalantól, hogy mielőbb számoljon be arról, hogy miért osztogattak ki a szocialista városvezetések alatt olyan mértékű összeget jutalom címén 2002 és 2009 között, amennyi most jelentős segítséget jelentene a probléma megoldásában” – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.