Az LMP kivizsgáltatná a nemzeti bank New York-i irodájának működését

Lapunk is megírta, hogy az iroda a drága ingatlanbérleten túl felvetheti a bennfentes kereskedés gyanúját is.

MN
2017. 09. 03. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LMP szerint az, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) irodát nyit New Yorkban, felvetheti a bennfentes kereskedés gyanúját – erről az ellenzéki párt gazdaságpolitikai szakszóvivője beszélt vasárnap. Heltai László az MTI tudósítása szerint azt mondta: az LMP felkéri az MNB felügyelőbizottságát (fb), és külön az fb egyetlen ellenzéki tagját, Nyikos Lászlót, vizsgálja ki az esetet, hogy valóban bennfentes kereskedelemre készül-e a jegybank.

Az MNB Róma, Hamburg és Párizs után nyit irodát New Yorkban. Az indoklásban egyebek mellett az áll, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve System (Fed) monetáris politikájára, annak esetleges szigorítására vonatkozó bármilyen, első kézből és nem az írott médiumokból szerzett információ alapvetően befolyásolhatja a nemzetközi és a magyar pénzügypolitika döntéseit.

A bennfentes kereskedelem lehetőségéről először Róna Péter beszélt a Magyar Nemzetnek. A közgazdászt azután kérdeztük, hogy a HVG arról írt: az MNB Manhattanben, a Brown Brothers Harriman felhőkarcolóban június óta havi 9895 dollárért, azaz mintegy 2,5 millió forintért bérli a szeptember elsején megnyitott irodát.

Az LMP szerint ha valaki nem a nyilvános információk alapján tesz pénzügypiaci lépéseket, akkor bennfentes kereskedelmet folytat, ami büntetendő. Az ellenzéki párt úgy véli, az MNB külföldi irodái szakmailag indokolhatatlan helyeken nyíltak, mert például Hamburg és Róma nem tartozik azon pénzügyi központok közé, ahol bármiféle, az MNB-t érdeklő tevékenység folyna.

Heltai László azt mondta, „az az urizálás, közpénzszórás, amit Matolcsy György nagyon megszokott”, folyik tovább, és „az irodák a Matolcsyhoz hűséges emberek jutalmazására szolgálnak majd”. Az irodáknak szakmai indokuk nincs – szögezte le az ellenzéki politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.