Az ukrán oktatási törvény ellen tüntettek Budapesten

A Fidelitas szervezett demonstrációt Ukrajna magyarországi nagykövetségének épülete elé.

Fokasz Oresztész
2017. 09. 15. 17:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudunk másra gondolni: kollégánktól kölcsönzött szlogennel hirdetett tüntetést péntek estére a Fidesz ifjúsági szervezeteként működő Fidelitas az új ukrán oktatási törvény ellen az ország budapesti nagykövetségének épületéhez, az Istenhegyi útra. Ez persze másodlagos, a lényeg a szándék, amely mindenképpen üdvözlendő.

Az eseményt beharangozó Facebook-oldalon azt írták: mivel az ukrán parlament által elfogadott jogszabály súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság anyanyelvi oktatásának lehetőségeit, fontos, hogy nemzetként álljunk ki a törvény ellen, és kifejezzük, hogy elítéljük a történteket.

A demonstrálók fáklyagyújtással és mécsesekkel tiltakoztak. A résztvevők magukkal hoztak egy-egy magyar szépirodalmi művet, melyet a kárpátaljai fiataloknak fognak eljuttatni.

Zsigmond Barna Pál, a Fidesz külhoni magyar ügyekért felelős igazgatója arról beszélt, hogy az ukrán törvény kulturális merénylet és példátlan jogtiprás, ami mennyiségi és minőségi romlást fog eredményezni, valamint létében fenyegeti a kárpátaljai magyarokat.

Tőtős Áron, a Magyar Ifjúsági Értekezlet ügyvezető alelnöke kijelentette, hogy az erdélyi magyarok szolidaritást vállalnak kárpátaljai testvéreikkel.

A felszólalások után Böröcz László, a Fidelitas elnöke rövid várakozást követően az ukrán nagykövetség postaládájába dobta a szervezet petícióját. 

Videónk a helyszínről:

Mint ismert, az új jogszabály szerint három év múlva ötödik osztálytól felfelé már kizárólag ukrán nyelven szabad tanítani, ez pedig olyan jogokat vesz el az országban élő kisebbségektől – köztük a magyaroktól –, amelyeket mindig is élveztek. A szakértők szerint elsősorban az ukrajnai oroszokkal való kiszúrást célzó lépés több országban is általános felhördülést és diplomáciai botrányt váltott ki. Ennek a legújabb állomásához érkeztünk most el, legalábbis ami Magyarországot és a magyarokat illeti.

A témában készült további cikkeinket, riportjainkat ide kattintva olvashatja.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.