Célpont: Társasházat építettek, közben milliárdokkal tartoztak az államnak

A tulajdonosok cége nem fizetett ki egy 3 milliárd forintos tartozást, de Mészáros Lőrinc megoldotta.

MN
2017. 09. 02. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonkét lakásos társasházat építettek annak a cégnek tulajdonosai, amely hárommilliárd forinttal maradt adósa az állami tulajdonú Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-nek. A Hír Tv Célpont című műsora megtalálta a társasházat, amelyet az Orbán Viktor miniszterelnök rokonságához köthető vállalkozás tulajdonosai pont abban az időben építettek, amikor az államnak tartoztak milliárdokkal.

Egy félresikerült állami almaüzlet végén a Cider Alma Kft. már hárommilliárd forinttal tartozott az államnak. A cég tulajdonosairól eddig keveset tudtunk, de a Célpont megtalálta őket. A tulajdonosok rendszeres üzlettársai Ökrös Imrének, aki a miniszterelnök feleségének rokona. Bár a rokonságot sokáig bagatellizálni próbálták, a Célpont kiderítette, hogy a családok jóban vannak, sőt, Orbánék rendszeresen meg is látogatják őket Szolnokon. 

Három éve a hatalmas almatermés leverte az árakat, ezért sok termelőt a csőd fenyegetett. Ekkor lépett közbe a külügy cége, a milliárdos veszteségeiről ismert Magyar Nemzeti Kereskedőház, és felvásárolt sok ezer tonna almát a piaci ár fölött. Ezzel megmentették a termelőket, a terv pedig az volt, hogy külföldön eladják az árut és így még nyereséget is termelnek.

Erre kerestek egy vállalkozót, és furcsa módon az eredetileg sofőrszolgálatként alapított Cider Almát találták a legalkalmasabbnak az alma értékesítésére. A dokumentumok szerint el is adtak egy komolyabb tételt, de az árát az állami cég sosem látta. 24 ezer tonna alma árát, nagyjából 3 milliárd forintot követeltek a cégen.

Bizonyára csak véletlen, hogy ebben az időszakban a Cider Alma tulajdonosainak egyéb üzletei jól prosperáltak. Felépítettek például egy 22 lakásos társasházat Debrecenben. A lakások értékesítése jelenleg is zajlik.

A hárommilliárdos adósságból csak azért nem lett országos botrány – és büntetőeljárás –, mert jött egy Mészáros Lőrinc köreihez sorolt faktorház és az utolsó fillérig kiegyenlítette a Cider Alma tartozását. Ami már csak azért is furcsa, mert a faktorházak pont azzal foglalkoznak, hogy töredékáron veszik meg az adósok tartozását, majd megpróbálnak ennél többet behajtani rajtuk.

Ha kíváncsi arra, milyen lakóparkot építettek – az adós cég tőszomszédságában – azok, akik pár milliárddal az állam adósai maradtak, nézze meg a Célpontot a Hír TV-n szombaton 19.30-kor!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.