Dokumentumok kerültek ki a Paks II.-ről

A több ezer oldal annak az adatkérésnek a nyomán vált nyilvánossá, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője indított még 2014-ben.

MN
2017. 09. 13. 14:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 250 olyan szerződést tett közzé a Közérdekvédelmi Központ, amelyet az MVM Paks II. Zrt. kötött 2014 és 2016 vége között. A dokumentumok annak az adatkérésnek a nyomán váltak nyilvánossá, amelyet Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, a Közérdekvédelmi Központ alapítója indított még 2014-ben. A szerződéseket csak hosszas egyezkedést követően, két és fél év elteltével adta ki a kormányzat, nem kereshető formában.

A több ezer oldalnyi dokumentumhalmaz részletes feltérképezéséhez hosszú időre van szükség, de az látszik, hogy az új atomerőművet építő társaság nem fukarkodik a népszerűsítésre szánt összegekkel. Ennek megfelelően jutott pénz arra, hogy különböző sajtótermékekben népszerűsítsék a beruházást. Így jutottak megbízáshoz a Mediaworks kiadó vidéki lapjai, a Magyar Hírlap és az Echo TV, s a lapunk tulajdonosi körébe tartozó I.M.G. Inter Media Group Kft. is megbízáshoz jutott. A Századvég Politikai Iskola Alapítvány közvélemény-kutatási megbízást kapott a Paks II. Zrt.-től, s kötöttek szerződést irodabérlésre, takarításra, videokonferencia-rendszerek felszerelésére és sajtófigyelésre is.

A szerződések nagyobbik része szigorúan szakmai megállapodásnak tűnik, különféle kutatások készítésére, esettanulmányok elkészítésére. A Közérdekvédelmi Központ számításai szerint a szerződések összértéke nagyjából 21 milliárd forint. Pontos számot azért nem lehet mondani, mert a megállapodások között vannak olyanok is, amelyek határozatlan időre szólnak, így végleges értékük nem kiszámítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.