Ellenzéki pártok is beszállnak Vágó Gábor népszavazási kampányába

A pártok beosztják az aláírásgyűjtő helyszíneket és időpontokat.

MN
2017. 09. 17. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korrupciós cselekmények hosszabb elévülési idejéről nyújtott be népszavazási kérdést Vágó Gábor volt LMP-s képviselő, a Korrupcióellenes Szövetség titkára. Vasárnap öt ellenzéki párt állt ki közösen azzal, hogy támogatják a kampányt – írja a 444. Ezt Vágó mellett

###HIRDETES###

Vágó Gábor elmondta: a pártok között annyiban lesz koordináció, hogy beosztják az aláírásgyűjtő helyszíneket és időpontokat, de magukat az aláírásokat minden párt és szervezet a saját pultjai mögött gyűjti. Vágó egyébként pénteken 27 000 aláírási ívet vett át a Nemzeti Választási Irodától, ami 405 ezer aláíráshoz elég.

A Momentum 200 ezer aláírást ígért, vagyis azt mondták, ők maguk összeszednek annyit, amennyi a népszavazáshoz kell. Az MSZP 50 ezer aláírást ígért, és közölték, hogy 2-3 nap alatt össze akarják gyűjteni, ami már egy teszt a 2018-as kampányra. Az Együtt, a Párbeszéd és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 22 500-at ígértek, és a Közös Ország Mozgalom is azt mondta, hogy beszállnak a gyűjtésbe. A kampányba a Jobbikot is meghívták, de Vágó Gábor szerint egyelőre hezitálnak, és inkább saját, béruniós kampányukra koncentrálnak.

Az aláírásokat január 13-ig kell összegyűjteni, de Vágó Gábor úgy véli, a cél az, hogy már az őszi parlamenti ülésszak ideje alatt összejöjjön a szükséges mennyiség. Szerinte ha minden intézmény végzi a dolgát, időben megszámolják, és időben kiírják a népszavazást, akkor megtörténhet a 2018-as választás előtt, és ez is lenne a cél, mert ekkor lenne jóval nagyobb politikai súlya. Az viszont, hogy az intézmények így működnek-e, már nem tőlük függ – tette hozzá.

A kormánypárt támogatná 

A Fidesz is indokoltnak tartja az elévülési idő meghosszabbítását a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetében, ehhez nincs szükség aláírást gyűjteni népszavazáshoz – mondta az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek. Gulyás Gergely hozzátette: elegendő lenne, ha a témában népszavazást kezdeményező ellenzéki pártok bármely képviselője az Országgyűlésnek törvényjavaslatot nyújtana be erről, amelyet a Fidesz támogatna.

Ha az ellenzék valóban a korrupció elleni küzdelem részének tekinti a kezdeményezést, és nemcsak valamilyen politikai akciót akar, hanem az a célja, hogy az elévülési idő legalább 12 év legyen minden korrupcióval összefüggő bűncselekmény esetén, akkor teljesen felesleges aláírást gyűjteni – hangsúlyozta a nagyobbik kormánypárt politikusa. Elegendő – tette hozzá –, ha a kezdeményezésben részt vevő ellenzéki pártok bármely képviselője benyújtja ezt a javaslatot az Országgyűlésnek. Közölte: „a Fidesz ezt a javaslatot támogatni fogja”.

A kormánypárti politikus kitért arra, hogy az említett ügyben a népszavazás ebben az országgyűlési ciklusban nem tartható már meg. Annak azonban semmi akadálya, hogy néhány hét alatt a büntető törvénykönyv elévülési szabályainak módosításával közösen fogadják el az elévülésre vonatkozó szigorúbb szabályokat a korrupcióval összefüggő bűncselekmények esetén – jelentette ki.

Gulyás Gergely azt mondta, a korrupció miatti elszámoltatás nem volt elégséges, ez látszik az Európai Bizottság néhány héttel ezelőtti jelentéséből, amely a több száz milliárdos 4-es metróberuházásnak a balliberális kormány alatti lebonyolításával kapcsolatosan tárt fel óriási korrupciós visszaéléseket. „A mi várakozásainkhoz”, valamint „a Gyurcsány-korszak bűneihez és korrupciós gyakorlatához” képest nap mint nap lehet újabb és újabb információkat hallani, időnként még a volt szocialista miniszterelnöktől is – tette hozzá. „Tehát mi is indokoltnak tartjuk az elévülési idő meghosszabbítást” – mondta.

Gulyás Gergely megjegyezte: azok az ellenzéki pártok, amelyek még a múlt héten is elfogadhatatlannak tartották az elévülés „nyugvásának” kimondását egy diktatúra időszakára vonatkozóan az úgynevezett igazságtételi törvénynél, most az elévülés meghosszabbítását támogatják egy demokratikus időszakra. Ezzel együtt is a Fidesz támogatja a korrupciós bűncselekmények legalább 12 éves elévülési idejére vonatkozó javaslatot – tudatta a törvényalkotási bizottság elnöke.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.