Elvennék a vakvezető kutyát is a látássérült házaspártól

A szomszédságot zavarta a tápiószelei házaspár három kutyája, most jegyzői rendelettel vennék el tőlük a kiképzett vakvezetőt is.

MN
2017. 09. 11. 19:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három kutyával éli mindennapjait a látássérült Vida–Turi házaspár Tápiószelén. A három közül egy labrador, amely vakvezető kutyaként segít a családnak. A helyi jegyző azonban megtiltaná a kutyák tartását, mivel azokra elmondása szerint több panasz is érkezett, hogy kimásznak a kerítés alatt, a szomszédok pedig félnek tőlük.

Semmivel nem lehet pontosan bizonyítani, hogy a kutyák tényleg zavarják az embereket az utcán, kétségtelen azonban, hogy a kerítést megerősítették, ennek ellenére hónapokkal később, az idén nyáron a jegyző megtiltotta a kutyák tartását – mondta a HírTV-nek Czerny Róbert környezet- és állatvédelmi szakjogász.

A vakvezető kutyák kiképzésével foglalkozó szakember szerint a képzett kutyák nem bánthattak senkit, hiszen oktatásuk egyik alapfeltétele, hogy nem lehetnek agresszívak.

„Ők úgy vannak szelektálva, már a tenyészegyedek is, hogy teljesen agresszivitásmentes kutyák, ha bármilyen agresszivitást mutatnak a tesztek során akár emberrel, akár más állattal szemben, akkor nem kerülhetnek a kiképzendő ebek közé” – magyarázta Lakatos Krisztina, a Vakvezetőkutya-kiképzők Országos Egyesületének tagja.

Az egyik érdekvédelmi szervezet vezetője szerint a tápiószelei ügyben kompromisszumra kellene törekedni. „Azt tartanám kívánatosnak, hogy meg kellene próbálni közösen megoldani a problémát, segítő szándékkal hozzáállni a jegyzőnek, illetve a település vezetésének, hogy ezeknek az embereknek ne sérüljenek a jogaik. Közösen kell megoldani a problémát, hogy a kutyák ne tudjanak kimenni” – mondta Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének elnöke.

A kutyák egyelőre még a házaspárnál vannak, a jegyzői döntés ellen pedig fellebbeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.