Gyurcsány ellenzéki kétharmaddal számol 2018-ra

A volt miniszterelnök nem köt külön alkut a választókerületekkel kapcsolatban.

MN
2017. 09. 02. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senkivel nem köt különalkut a DK a választókerületek elosztásáról – jelentette be Gyurcsány Ferenc, pártja őszi kampánynyitóján, a fővárosi Nyugati téren. A volt kormányfő történelminek nevezte a jövő évi parlamenti választásokat, szerinte, hogyha jól csinálják, akkor a kormányváltó erők kétharmados többséget is szerezhetnek.

Gyurcsány Ferenc az MTI tudósítása szerint úgy fogalmazott: hét hónapjuk van arra, hogy bebizonyítsák, Magyarország lehet egy békésebb, nyugodtabb, európai, polgári ország. A politikus megígérte hallgatóságának, hogy kormányzóképességgel, emberi tehetséggel és tisztességgel képesek lesznek ezt bebizonyítani.

A volt miniszterelnök azt mondta, a jelenlegi kabinettel szemben ők úgy gondolják, hogy az állam ereje nem a kormány erőszakosságában, hanem szabad polgárainak és azok szabad gyülekezeteinek szabadságában van.

A magyar politika egy része a múlt fogságában él, a DK viszont a jövő felé szeretné fordítani figyelmét és energiáit – jelentette ki. A hazafias szolidaritás politikája nem állítja szembe egymással a különböző társadalmi rétegeket, ezért a sikeres embereket becsülni, a polgári életet élőket védeni, a legszegényebbeket pedig támogatni kell – szögezte le.

Gyurcsány Ferenc kiemelte, hogy jelenleg többen szeretnék, ha a kormány távozna, mintha maradna, de a kormányváltást akarók politikai értelemben sokfelé szakadtak. Ha a következő hét hónapban az ellenzék rosszul teszi a dolgát, akkor a Fidesz a 2014-esnél kisebb támogatásnál is újra kétharmadot szerezhet, de ha jól, akkor egyharmad alá tudják csökkenteni a támogatottságát – mondta. A politikus azt is kijelentette, hogy a jelenlegi választási rendszer nem szabad és nem tisztességes, de „nem panaszkodni kell”, hanem ezekkel a feltételekkel győzni. A választás bojkottálása pedig egyenlő a Fidesszel szembeni fegyverletétellel – szögezte le.

Az ellenzéki lét bizonyos értelemben a későbbi hatalom vagy kormányzás iskolája – tért át más témára a pártelnök. Aki az ellenzéki oldalon nem tud békét teremteni, türelmet tanúsítani és nyugalmat hozni, annak ez kormányzó erőként sem fog sikerülni – fogalmazott.

A DK elnöke megjegyezte, hogy vannak hosszú múltra visszatekintő és fiatal ellenzéki pártok is, de nem a múlt, hanem csak a jövő fogja egyesíteni az ellenzéki oldalt. A jövőnek pedig egyetlen feladata van, a kormányváltás, az viszont a mainál szélesebb körű együttműködést követel – közölte.

A demokratikus ellenzéki oldalon a DK-t sem legyőzni, sem megkerülni nem lehet – jelentette ki Gyurcsány Ferenc. Az ellenségből lehet barát, de a DK a Fidesszel nem fog barátkozni, megkerülni nem tudja őket, ezért le akarja győzni. A demokraták viszont politikai értelemben a barátaik, ezért őket sem legyőzni, sem megkerülni nem akarják – tette hozzá. A Demokratikus Koalíció előfeltétel nélkül nyitott a demokratikus pártokkal való együttműködésre, „nem kérünk, nem követelünk, hanem létezünk és tesszük a dolgunkat” – összegezte véleményét.

A pártelnök úgy vélekedett, hogy azoknak érdemes végiggondolni a listás együttműködést, akik úgy érzik, hogy önállóan nem jutnak be a parlamentbe. A 106 egyéni választókerületnek viszont mindegyikében meg kell állapodnia a demokratikus ellenzéknek, hogy mindenütt csak egy jelöltet indítsanak a Fidesszel szemben – jelentette ki. Sokan próbálnak különalkukat kötni az egyéni választókerületekre, de ez „nem kirakodóvásár”, a DK erre egyetlen esetben sem hajlandó – nyomatékosított.

Gyurcsány Ferenc végül úgy fogalmazott, hogy ha valaki bele akar szólni pártjuk belső életébe, abba, hogy milyen politikát folytassanak, kik legyenek a vezetőik, kivel szövetkezzenek, akkor az lépjen be a DK-ba.

A rendezvény hallgatósága a kezdésre megtöltötte a Nyugati tér pályaudvarral szemközti részét. Az egybegyűltek kezdéskor felemelték a nekik előzetesen kiosztott Európa feliratú lapokat és azt skandálták, hogy „Európa, Európa”.

A Fidesz is reagált a volt miniszterelnök szavaira. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója közleményében azt írta:Gyurcsány Ferenc a Soros-terv végrehajtásán dolgozik, a magyar emberek pedig valóban választás előtt állnak: „Soros-terv vagy Európa, és Gyurcsány Ferenc a Soros-terv végrehajtásán dolgozik, ő is le akarja bontani a kerítést és be akarja engedni a migránsokat\".

Hozzátette: Gyurcsányék kezdettől támadják a kerítést, nem szavazták meg a migránsok betelepítésének megakadályozását célzó alkotmánymódosítást sem, sőt kifejezetten a kvóta mellett gyűjtöttek aláírást.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett arra is: a DK programjában szerepel, hogy nyíltan befogadó országot akarnak csinálni Magyarországból és azt akarják, hogy ne tagállami szinten legyen határvédelem és a bevándorláspolitika, hanem átadnák Brüsszelnek az irányítást. Hidvéghi Balázs azt írta: a DK aktívan részt vesz a Magyarország elleni brüsszeli támadásokban, a hazánkat elítélő európai parlamenti határozat megfogalmazásában és a bevándorlásszervező uniós ügynökség létrehozásában is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.