Gyurcsány Ferenc nélkül nem közösködik a DK

A döntés végleges, és kötelező a párt vezetésére – szögezte le Molnár Csaba.

MTI
2017. 09. 15. 14:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Csaba pénteki budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az elmúlt 27 év gyakorlata alapján a pártok elnökei az országos listákon indulnak, hiszen az egész pártjukat képviselik az ország valamennyi választópolgára felé. Viszont arra is volt már példa korábban, hogy egyéni körzetben is elindultak. A hangsúly az is-en van, vagyis az egyéni indulást csak a listás szereplés mellett lehet elképzelni – jelentette ki.

Az EP-képviselő a sajtótájékoztatón ismertette a Demokratikus Koalíció két kérdésben indított pártszavazásának végeredményét. Eszerint a DK tagjai támogatták, hogy ne kössenek megállapodást más pártokkal közös választási listáról, ha azon nem szerepelhet Gyurcsány Ferenc. A szavazók emellett azzal az elképzeléssel is egyetértettek, hogy a baloldali ellenzéki pártok mind a 106 egyéni körzetben egy közös jelöltet állítsanak.

A DK ügyvezető alelnöke hangsúlyozta, hogy a döntés végleges, és kötelező a párt vezetésére, ezért csak ennek alapján tudnak tárgyalni más pártokkal.

Az EP-képviselő úgy fogalmazott: ahogy tiszteletben tartották az MSZP, az Együtt, vagy akár az LMP kongresszusainak döntéseit az ellenzéki együttműködésről vagy annak elutasításról, úgy arra kérik a lehetséges partnereiket, ők is tartsák tiszteletben a DK tagjainak határozatát.

Molnár Csaba kiemelte, hogy az MSZP szombaton választmányi ülést tart, ezért arra kérte a szocialistákat, hogy ne tegyenek a DK pártszavazásának végeredményével ellentétes javaslatot.

Ha a szocialisták mégis ezzel ellentétesen döntenek, azt úgy értelmezik majd, hogy az MSZP nem akar közös választási listát, de a DK ebben az esetben is nyitott arra, hogy megállapodjanak az egyéni körzetek jelöltjeiről – közölte.

Molnár Csaba elmondta, hogy a hatnapos, internetes szavazáson a párttagok közel hetven százaléka, körülbelül hétezer ember vett részt. A Gyurcsány Ferenc nélküli közös pártlista elutasítását 94 százalékuk támogatta, míg arra, hogy mind a 106 választókörzetben meg kell kezdeni a tárgyalásokat, 97 százalék mondott igent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.