Illés Zoltán: Korántsem biztos, hogy megépül a Paks II.

Egy új kormány biztosan leállítja az építkezést – mondta a volt államtitkár.

MN
2017. 09. 01. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korántsem biztos még, hogy megépül a Paks II. – mondta Illés Zoltán a Hír TV Egyenesen című műsorában.

A volt államtitkár hozzátette, nincs igaza Szijjártó Péter külügyminiszternek abban, hogy már minden eldőlt. Ezt arra alapozza, hogy négy év alatt az előkészületek sehova nem jutottak. „Legalább 10-12 év egy ilyen atomerőmű megépítésének az ideje. Választások lesznek 2018-ban, 2022-ben és 2026-ban is, és egy új magyar kormány biztos, hogy leállítja a paksi építkezést, akármilyen állapotában van” – jelentette ki, s közölte, hogy az oroszokkal, akik a hitelt nyújtják a beruházáshoz, utána meg lehetne állapodni a költségekről.

Illés Zoltán szerint egyébként a mai napig nem dőlt el, hogy Magyarország amerikai vagy orosz védnökség alatt áll. „A két nagyhatalom nem osztotta fel még a világot, Orbán Viktor pedig úgy taktikázik, hogyha Magyarország amerikai védnökség alatt van, és az amerikaiak jóban vannak az oroszokkal, akkor ő nyerhet, ha pedig orosz védnökség alatt áll az ország, akkor eleve jó lóra tett” – fejtette ki. Szerinte ez jó taktika, de nem atomerőművel kellene megpecsételni, ráadásul az atomenergia egy elavulófélben lévő technológia.

Kiemelte, hogy az energiapolitika szempontjából Magyarországnak nem lenne szüksége a paksi atomerőműre. „Egyrészt ha csatlakoznánk az európai villamos hálózathoz, akkor az EU területén megtermelt összes villamos energia nekünk is egyfajta háttérországot jelentene, tehát nem kellene önellátásra berendezkedni” – mondta. Hozzátette, hogy a Paks II. megépítése drága, veszélyes, és függőségi viszonyt alakít ki, nem utolsósorban pedig a korrupció itt is felütheti a fejét. „Ha egymilliárdból síbolnak el 10 százalékot, az más, mint 13 milliárdból, és itt euróról beszélünk” – magyarázta.

Bár Illés Zoltán a Fidesz 19. számú párttagkönyvének tulajdonosa, a mai napig a Fidesz tagja, szerinte értékorientált, erkölcsösebb politikára lenne szükség.

Úgy véli, a Fidesz veszélyben van a 2018-as választásokat illetően, leválthatják a jelenlegi kormányt. Elmondta, hogy ha felkerülne a Fidesz választási listájára, nem utasítaná el, erről a közelmúltban már tárgyalt Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével. Szerinte azonban ennek nagyon kicsi a valószínűsége. „A Fideszen belül sok ember van, aki hasonlóan gondolkodik, mint én, legfeljebb nem mondja el a véleményét, de szükség van arra, hogy ez a másféle gondolkodás megjelenjen a párton belül is” – vélekedett.

A volt államtitkár közölte, hogy a Fidesz jelenleg aljas politikát folytat azzal, hogy ellenségképeket gyárt. „Ez méltatlan a Fideszhez, nem így kellene politizálni” – mondta Illés Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.