Iránytű Intézet: A Jobbik lehet a legfőbb kihívó

Az ellenzéki szavazók között is vannak 10-15 százaléknyian, akik nem cserélnék le a mostani vezetést.

Katona Mariann
2017. 09. 08. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbikot tekinti a Fidesz első számú kihívójának a magyar lakosság relatív többsége – legalábbis ez derül ki a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készült kutatásából. A felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek szinte harmada, vagyis 31 százaléka válaszolt így. A Fidesz és a KDNP szimpatizánsainak 29 százaléka is a Jobbikban látta a kihívót, ezzel pedig a kormánypárti táboron belül többen vannak, mint akik szerint Orbán Viktorék egyeduralkodók maradnak a következő években. Érdekes az az adat is, hogy még a Demokratikus Koalíció (DK) szavazóinak legnagyobb csoportja – 24 százaléka – is a Jobbikot említette az első számú kihívóként.

Az MSZP-ben a megkérdezettek 11 százaléka látta a kormánypártok fő ellenfelét, míg egy konkrétabban meg nem nevezett baloldali összefogást mindössze 2 százalék tekintett kihívónak.

Továbbra is 17 százalék véli úgy, nincs ellenfele ilyen értelemben a Fidesznek, a párt a következő években egyeduralkodó marad. Értelemszerűen a kormánypárti táborban van a legnagyobb támogatottsága ennek az álláspontnak, az ellenzéki pártok szimpatizánsai közül jóval kevesebben látják így. Az LMP-s szavazók 17, az MSZP-sek 11, a jobbikosok 5 százaléka szerint nincs kihívójuk Orbán Viktoréknak.

A Jobbik előnyét mutatja a felmérésnek az a része is, amely azt vizsgálta, vajon egy most vasárnapi választáson melyik pártnak lenne a legtöbb szavazója. A választók csaknem fele, 48 százaléka említette Vona Gábor pártját, míg 30 százalék szerint egy baloldali összefogás több szavazót mozgósítana. A megkérdezettek csaknem negyede viszont nem tudott válaszolni.

Az Iránytű kutatásából az is kiderül, hogy az elmúlt egy hónapban valamivel többen lettek a kormányváltást akarók. Júliusban 45, augusztusban pedig 46 százalék válaszolta azt, hogy új kabinetet szeretne. Ezzel párhuzamosan 44-ről 41 százalékra csökkent azok aránya, akik továbbra is a Fideszt és a KDNP-t tartanák kormányzati pozícióban.

Nem jelenthet meglepetést, hogy az ellenzéki pártok szavazói akarják leginkább, hogy új kormány legyen. A legnagyobb arányban a Momentum és a DK szimpatizánsai tartották ezt fontosnak. Az LMP táborában 84, az MSZP-nél 82, a Jobbiknál 77 százalék szeretne kormányváltást, de érdekesség, hogy még a Fidesz–KDNP szimpatizánsai között is 5 százaléknyian vélekedtek ugyanígy. Ezzel együtt az ellenzéki szavazók között is vannak 10-15 százaléknyian, akik nem cserélnék le a mostani vezetést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.