Két újabb tanszék határolódott el Vlagyimir Putyin kitüntetésétől

„Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra” – szögezték le.

MN
2017. 09. 07. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Debreceni Egyetem TTK Fizikai Kémiai Tanszék munkatársainak nagy többsége is támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel történt kitüntetésével kapcsolatban – közölte a tanszék, a hírt a Hvg.hu szúrta ki.

„Tanszékünk elhatárolódik a Debreceni Egyetem Szenátusának döntésétől, amely értelmében az Egyetem díszpolgári címet adományoz Vlagyimir Vlagyimirovics Putyinnak, az Orosz Föderáció elnökének. A testület döntésével semmibe vette azokat a polgárait, akik a tudományos és az oktatási szabadság versenyfeltételei között járultak hozzá az intézmény nehezen megszerezhető jó híréhez. Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk” – áll az állásfoglalásban.

Hasonló nyilatkozatot tett az Analízis Tanszék. Közlésük szerint munkatársaik a szeptember 5-én és 6-án lefolytatott titkos szavazás alapján egyhangúlag támogatják a Debreceni Egyetem Alkotmányjogi Tanszékének, valamint Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszékének az állásfoglalását.

 

Ismert, hétfőn a Debreceni Egyetem TTK Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszéke tudatta: munkatársai nagy többsége támogatja a Debreceni Egyetem ÁJK Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin Civis Honoris Causa címmel kitüntetésével kapcsolatban.

Korábban a Debreceni Egyetem alkotmányjogi tanszéke Facebookon határolódott el az intézmény szenátusának a döntésétől. A Debreceni Egyetem azon kárpátaljai hallgatói pedig, akiket a Magyar Nemzet kérdezett az orosz elnöknek megszavazott kitüntetéssel kapcsolatban, úgy vélekedtek: Vlagyimir Putyin egyetemi díszpolgári címét vissza kell vonni.

Vajda Mihály pedig Facebook-oldalán jelentette be, hogy visszaadja professor emeritusi címét. „Sajnálattal közlöm, hogy professor emeritusi címemről kénytelen vagyok lemondani. Nem szeretnék fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, amelynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára” – írta a rektornak címzett levelében a Széchenyi-díjas filozófus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.