Kitiltással sújtanák a téli olimpiáról az orosz versenyzőket

Az antidopping-szervezetek közül tizenhét kéri az oroszok kitiltását.

MN
2017. 09. 14. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) kitiltását kérik antidopping-szervezetek a februári, phjongcshangi téli olimpiáról – írja az MTI. A tizenhét szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott közös dokumentumában azt írják, hogy a sport vezetőinek nem kellene olyanok számára engedélyezniük az olimpiai részvételt, akik „szándékosan megszegik a szabályokat”.

A közleményt a befolyásos – egyben az oroszok kitiltásában nem feltétlenül objektív – amerikai, az ausztrál és a brit doppingellenes ügynökség is aláírta. Kiemelik, azok az orosz sportolók, akik bizonyítani tudják, hogy nem szedtek tiltott teljesítményfokozót, függetlenként ott lehetnének a Koreai Köztársaságban – erre számos példa volt az atlétikai világbajnokságon, valamint egyéb nemzetközi versenyeken.

A kiállás a sportvilágban sokat emlegetett McLaren-jelentés következménye. A tavaly decemberben nyilvánosságra hozott dokumentum – a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor által vezetett független bizottság összegzése – szerint több mint ezer orosz sportoló, nyári és téli olimpikon, valamint paralimpikon volt érintett az állami szinten támogatott doppingbotrányban. Akadt olyan eset is, hogy az orosz sportolók hotelszobájában, a falban rejtettek el doppingolásra alkalmas eszközöket. Az orosz kormány mindvégig tagadta a McLaren-jelentés állításait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.