Kósa Lajos: Nem oldjuk meg az ellenzék problémáit

A két kormánypárt frakcióvezetőjének sajtótájékoztatójával zárult a háromnapos velencei ülés.

Hutter Marianna
2017. 09. 15. 8:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma zárult a Fidesz-frakció háromnapos velencei ülése, a jeles alkalomból pedig nem kisebb formátumú politikusok tartottak sajtótájékoztatót, mint Kósa Lajos és Harrach Péter.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője szerint a legtöbbet a migráció kérdésével foglalkoztak, továbbá szóba került a családtámogatás is. Harrach ezzel kapcsolatban egyenesen azt állította, Magyarországgal szemben Németországban nem esik szó családtámogatásról, mikor a népességfogyással foglalkoznak, csak a bevándorlásról.

A KDNP készíttetett egy tanulmányt, amelyből az derült ki, hogy a nagy létszámú korosztály – Harrach nem mondta ki, de az úgynevezett Ratkó-gyerekekre gondolt – utódai nem vállaltak elég gyereket, így elmaradt a bébibúm. Megoldásként egyebek mellett olyan programot terveznek, amelynek középpontjában a gyermeknevelés és a család, foglalkoztatás, munkahely összeegyeztetése áll majd, de részleteket nem árult el.

Kósa Lajos leköszönő Fidesz-frakcióvezető annyit árult el, hogy a nők számára az úgynevezett atipikus foglalkoztatási formák felé fejlesztenék a családtámogatási rendszert, vagyis támogatnák a távmunkát, a részmunkaidőt és a munkaerő-kölcsönzést. Kósa ugyanakkor azt mondta, döntés még nincs, de például ki lehetne terjeszteni a munkahelyvédelmi akcióterv egyes elemeit a kisgyermekes nőkre, vagy szövetkezeti formában lehetne segíteni a munkavállalásukat.

Harrach Péter arról is beszélt, hogy módosítani kell a párt által korábban támogatott magáncsőd intézményét. Rövidesen döntés is születik „egy könnyített törlesztési megoldás irányába”, de részleteket erről sem árult el.

Az állítólagos Soros-tervről szóló nemzeti konzultáció mellett Kósa beszámolója szerint döntés született egy Btk.-módosításról, amellyel az elítélt pedofilokat el lehet tiltani örök időkre attól, hogy gyerekekkel foglalkozzanak. Emellett arról is döntöttek, hogy a nyugdíjas-szövetkezetek bejegyzésénél nulla legyen a céglejárási illeték.

Egyelőre nem kerül a parlament napirendjére a tiltott önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatáról szóló úgynevezett lex Heineken. Kósa erről azt mondta: felkérik az előterjesztőket, hogy álljanak elő olyan javaslattal, amely megfelel az Európai Bizottság döntésének, vagyis nem diszkriminatív. A javaslatra akkor térnek vissza, ha ez elkészült.

A Fidesz–KDNP frakciószövetség hozott egy elvi döntést is arról, hogy „nem oldja meg az ellenzék problémáit”. Arról van szó, hogy Demeter Márta volt MSZP-s képviselő belépett az LMP-frakcióba, így újra kell osztani a bizottsági helyeket. Az ellenzék ebben nem tudott megegyezni, a kormánypártok pedig Kósa megfogalmazása szerint nem hajlandók igazságot tenni ellenzéki vitákban.

Kérdésre válaszolva Kósa Lajos azt mondta: Simonka György továbbra is választókerületi elnök, és készül a 2018-as választásra. Az üzlettársait érintő nyomozásban ugyanis személy szerint nem érintett, mentelmi jogát nem kérték ki, így jogilag nincs mit kezdeni az üggyel – jelentette ki a frakcióvezető.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.