Központi nyilvántartásból lehet villany- és vízszerelőt választani

Azok a szakemberek köthetik be a közműveket, akik regisztráltatják magukat a kormányhivatalnál.

MTI
2017. 09. 02. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatályba lépett szeptember 1-jén a versenyképességi törvény azon rendelkezése, amely szerint a fogyasztók a villany-, víz- és csatorna-közműcsatlakozások elvégzésére – a gázbekötéseknél már megszokott módon – szabadon választhatnak kivitelezőt – hívja fel a figyelmet a Miniszterelnökség.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint létrejön a villanyszerelők és vízszerelők névjegyzéke, amely tartalmazza azokat a szerelőket, akik villany-, víz- és csatorna-közműcsatlakozásokat végezhetnek a felhasználók megbízásából, a nyilvántartást a fővárosi kormányhivatal vezeti.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára a közleményben kiemelte: az intézkedéstől azt várják, hogy a szolgáltatások színvonala emelkedjen, a kivitelezői árak csökkenjenek.

Hangsúlyozta, ezzel a lépéssel a díjmentes közmű program második fázisa valósul meg. A program első mérföldköve a közműcsatlakozások díjmentessé tétele volt július 1-jétől, az intézkedés hatásaként egy átlagos méretű lakásnál, üzlethelyiségnél a lakossági fogyasztók, családok legalább 450 ezer, legfeljebb 1 millió 900 ezer forintot takaríthatnak meg, a kis- és közepes vállalkozások számára ez az összeg elérheti a 2 millió 800 ezer forintot is.

A helyettes államtitkár rámutatott arra, versenyhátrányt jelent, hogy a közművekkel kapcsolatos ügyintézés rendkívül körülményes és sokszor hónapokkal meghosszabbítja a munkát. Ezért volt szükséges, hogy a közmű-kivitelezések területén megtörjék az elosztó társaságok monopóliumát és beengedjék a piacra a vállalkozások széles körét.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a névjegyzékbe kerüléshez a regisztrációra szolgáló formanyomtatványt bármelyik kormányablaknál személyesen, postán és elektronikusan is be lehet nyújtani. Az első jelentkezések elbírálását követően a névjegyzéket a fővárosi kormányhivatal honlapján lehet majd elérni – tájékoztatott a Miniszterelnökség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.