Leváltják Kósa Lajost a Fidesz-frakció éléről – „Városügyi” miniszter lesz

Gulyás Gergely lehet a parlamenti képviselőcsoport vezetője a 24.hu szerint. Kósa tárcanélküli miniszter lesz.

MN
2017. 09. 07. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24.hu információja szerint a Fidesz őszi kihelyezett frakcióülésén leváltják tisztségéről Kósa Lajost, a képviselőcsoport jelenlegi vezetőjét. A szeptember 13. és 15. közötti velencei zárt ülésen várhatóan Gulyás Gergelyt választják meg a frakció új vezetőjének.

A Fidesz frakcióvezetője először hülyéskedett, amikor nem sokkal később a Hvg.hu megkérdezte, tényleg lemond-e a képviselőcsoport éléről. Pár perc múlva Kósa visszahívta a portál munkatársát és elmondta, hogy a jövő heti frakcióülésen lemond. Ugyanis Orbán Viktor a Modern Városok Program felügyeletére kérte fel, így tárca nélküli miniszterré lép elő.

Kósa Lajos azt mondta, hogyha rajta múlik, akkor akár még 100 évig is vezette volna a frakciót, mert alkalmasnak tartotta magát a feladatra. A politikus a tárca nélküli miniszteri posztot előrelépésnek tartja, de hozzátette, hogy a kormánybiztosi pozíció nem lett volna az.

Kósa éppen két éve, 2015 szeptemberében kapta meg a megbízatást, miután Rogán Antal a kormány tagja lett. Gulyás neve (Németh Szilárdé mellett) már akkor is előkerült a poszttal kapcsolatban, de végül Kósa lett az egyedüli jelölt.

A 24.hu kérdésére Gulyás Gergely – cáfolatként aligha értelmezhető módon – annyit mondott: ilyen típusú személyi kérdésekben Orbán Viktor miniszterelnök dönt, és most Kósa Lajosnak hívják a frakcióvezetőt. 

Arról, hogy Orbán Viktor fontolóra vette Kósa lecserélését, már korábban is lehetett hallani. Az Atv.hu a nyáron írt arról, hogy a miniszterelnök a 2018-as választás közeledtével inkább a Modern Városok projekt kormánybiztosi posztját látná megfelelőnek a korábbi debreceni polgármester számára.

A kormányinfón Lázár János kancelláriaminiszter sem cáfolta egyértelműen a cserét, de nem adott érdemi információt az erre vonatkozó újságírói kérdésre. 

A Modern Városok Programja 2015-ben indult, azóta Orbán Viktor 23 városban több ezer milliárdnyi fejlesztést ígért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.