Ma érkeznek üdülni az első menekültek Esztergályhorvátiba

A helyiek tiltakozást fontolgatnak. A jogszabályok szerint nem kötelező ilyenkor hivatalos szervekkel egyeztetni.

Unyatyinszki György
2017. 09. 04. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma kezdi meg üdülését az első hét-nyolc menekült, akik a Migration Aid segélyszervezet szervezésében egy-két hétre utaznak a Balatonhoz – tudta meg a Magyar Nemzet Siewert Andrástól, a segélyszervezet igazgatósági tagjától. A Magyar Nemzet információi szerint a Keszthelytől délnyugatra fekvő, Zala megyei Esztergályhorvátiban kapott a szervezet felajánlást a tábor kialakítására egy osztrák orvosnőtől. „A falu egy emberként fog összefogni ez ellen” – véli a település polgármestere, Rékasi Csabáné. A Kis-Balaton melletti település polgármestere lapunktól értesült arról, hogy a korábbi hírekben megjelent szomszédos Zalavárral ellentétben náluk szervezik a menekültek üdültetését, amivel kapcsolatban a Migration Aid őket később sem kereste fel. A helyiek migrációról való általános vélekedését ismerő polgármester szerint a lakosság jelentős része ellenzi, hogy migránsok menjenek a faluba. Felidézte, hogy tavaly az is felkavarta a helyiek hétköznapjait, mikor egy külföldi átutazóban járt a faluban, ezért másnap már arról beszéltek, hogy Esztergályhorvátiban is megjelentek a migránsok. Rékasi Csabáné szerint az indulatokat az ismeretlentől való félelem táplálja, mivel a helyiek nem tudják, hogy pontosan mivel kell számolniuk.

„Kicsit fel is van fújva” a táborozás, ugyanis a Facebook révén főként a rossz példákat látják az emberek – tette hozzá a polgármester. Tájékoztatása szerint egyelőre nem készülnek semmivel a menekültek érkezésére, de a polgármester nem zárta ki, hogy valamilyen tiltakozást is szervezhet lakosok egy csoportja. Ha az indulatok előtörnének, akkor lakossági fórumot is összehívhatnak, ahol a Migration Aid is ismertetheti álláspontját – tette hozzá. Rékasi Csabáné hangsúlyozta, hogy a falu lakóinak érdekét minden körülmények között képviselni fogja, ugyanakkor elmondta, „fontos a migránsok életét is helyrehozni”, hogy az őket ért eseményeket kiheverjék.

A Migration Aid – mivel több fenyegetést is kapott – sokáig igyekezett titokban tartani a tábor pontos helyszínét, hogy a tranzitzónákból kikerült családok számára nyugodt, egyben biztonságos környezetet biztosítson. Ha csak a szomszédságon múlik, ezzel lehet, hogy nem is akad gondjuk. A mindössze négyszáz lelkes falu a Balaton közelsége miatt nagyon kedvelt a turisták, főleg az idősebb osztrákok körében – munkatársunk a telek szélesebb szomszédságában több osztrák rendszámú autót is látott. A környék házai közül több már lakatlan, a közelben is csak nyugdíjasok élnek, de kevés aktivitást mutatnak, egy osztrák szomszédot leszámítva senkivel sem találkoztunk az utcában. A tábor helyszínéül szolgáló telken viszonylag rendezett körülményeket tapasztaltunk, a három kis ház mellett gyümölcsfák állnak, a telek végében pedig szőlősorok húzódnak – ezt adja használatba több évre az osztrák tulajdonos. Siewert elmondása szerint némi munka még akad a területen, csak utána foglalhatják el a helyüket a menekültek.

Bár a Migration Aid már több üdülést is szervezett idén Budapestre és Balaton környéki településekre, a korábbiakban egyetlen alkalommal sem kényszerültek egyeztetésre a hivatalos szervekkel – mondta lapunknak Siewert András. A jogszabályok szerint nem is lenne kötelességük egyeztetni, mivel Magyarországon jogszerűen tartózkodó külföldi állampolgárokat üdültetnek, akiknek szabad mozgását az alaptörvény garantálja – emelte ki Siewert. A szeptember 4-én kezdődő táborozás új helyzet elé állította a szervezőket, ugyanis annak híre egy hónapja eljutott a környék polgármestereihez, akik kikeltek a menekültek érkezése ellen. A tiltakozó hangok közül kiemelkedett Ruzsics Ferenc keszthelyi és Papp Gábor hévízi polgármester; ők határozottan ellenezték, hogy „migránsokat telepítsenek” a környékükre, ha csak egy időre is. „Mindenképpen valamilyen tüntetést, megmozdulást fogunk szervezni, és hangot kívánunk adni annak, hogy mi ezzel abszolút nem értünk egyet” – körvonalazta Ruzsics, hogy mi fog történni, ha nem sikerül megakadályozni a táborozást. Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a táborozás „a Soros-terv része”, ezért minden törvényes eszközzel fellépnek a menekültek üdültetésének megakadályozására.

Siewert András lapunknak elmondta, a polgármesterek és Manninger kijelentései sarkallták őket arra, hogy a korábbi gyakorlaton változtassanak. A Migration Aid tájékoztatta a táborozás időpontjáról a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy amennyiben szükségesnek látják, megtehessék a táborozók és az önkéntesek védelmét szolgáló intézkedéseket. „A terepen előfordul, hogy a rendőrségi állomány tagjai xenofób megnyilvánulásokat tesznek, de nem ez a jellemző” – zárta Siewert András. Megkerestük a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a Migration Aid szervezet tájékoztatása alapján terveznek-e bármiféle óvintézkedést Esztergályhorvátiban, azonban a hétvégi sajtóügyeletet ellátó munkatársuk jelezte, hogy hétvégén nem tudnak válaszolni kérdéseinkre.

A szervezet félelmei a fenyegetések ismeretében nem feltétlenül alaptalanok. A Manninger Jenőnek és Papp Gábornak a Facebookon megjelent állásfoglalása alatti hozzászólások akár tettlegességig is fajuló indulatokról árulkodtak. A szélsőséges Kuruc.infó oldal – a hasonló esetekben megszokott módon – gondosan összegyűjtötte a táborozásban részt vevő önkéntesek névsorát. Hasonló csoportok az elmúlt években is előszeretettel táplálkoztak az oldalon megjelent információkból.

Az esetleges idegenellenes hangok dacára a Migration Aidet sorozatosan keresik fel magánszemélyek, akik ingatlanjukat hosszabb-rövidebb időre menekültek pihenésére ajánlják fel. Az eszergályhorváti telket idén augusztusban vásárolta meg egy osztrák szemészorvosnő. A közösségi oldalon folytatott tevékenysége arról árulkodik, hogy szívén viseli a menekültek sorsát. Több olyan Ausztriában tartózkodó menekült életét is nyomon követi, akik orvosi segítséggel igyekeznek felépülni a szíriai polgárháborúban elszenvedett sérüléseikből. Megkerestük a telek tulajdonosát, hogy tudatosan menekültek támogatása céljából vásárolta-e a telket, milyen egyéb módon támogatja a migránsokat, illetve nyújt-e táborozási vagy lakhatási lehetőséget Ausztriában is, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.