Majdnem négyezer diáknak nem sikerült az érettségi

67 ezren átmentek, 3921-en megbuktak.

Molnár Csaba
2017. 09. 08. 20:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő tett fel kérdést a parlamentben az emberi erőforrások miniszterének a Zoom.hu beszámolója szerint az idei érettségin elért eredményekről. A kérdésre nem Balog Zoltán, hanem Rétvári Bence válaszolt.

Az államtitkári válaszból kiderült, hogy 2017-ben 71 ezren kíséreltek meg leérettségizni, és nagy többségüknek, nagyjából a 95 százalékuknak sikerült is. A 67 ezer sikeres érettségi vizsga mellett azonban volt 3921 sikertelen vizsga is. Ez 5,5 százalékos bukási arányt jelent.

Az 5,5 százalékos sikertelenség beleillik a bukások számának csökkenő trendjébe, hiszen míg tavaly 6,3, addig 2015-ben még 7,4 százaléknyian kaptak egyest. A bukások földrajzi megoszlásáról tudható, hogy a legtöbben Budapesten voltak sikertelenek, itt 1117-en buktak, míg Pest megyében 334-en, de például Vas megyében csak 40-en. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a budapesti diákok ennyivel felkészületlenebbek lennének, hiszen sokkal többen is vannak, mint egy-egy vidéki megye középiskolás végzősei.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.