Megint Áder János a legnépszerűbb

Botka László ugyanolyan elutasított, mint Rogán Antal és Németh Szilárd az Iránytű Intézet szerint.

Katona Mariann
2017. 09. 09. 16:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos politikusnak, közte a Fidesz több vezetőjének is csökkent a népszerűsége az elmúlt egy hónapban a Jobbik-közeli Iránytű Intézet legfrissebb, lapunk megbízásából készített felmérése szerint. Már az élen is van bőven változás. A júliusban még első helyen álló Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanis veszített a kedveltségéből, ezzel pedig visszacsúszott a második helyre. Így ismét Áder János köztársasági elnök áll az élen, egy százas listán 58-as szimpátiaindexszel, míg a gazdasági tárca vezetője 57 ponttal követi őt.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokán hármas holtverseny alakult ki: az 52-es szimpátiaindexszel eddig is bíró Orbán Viktor és Karácsony Gergely mellé felzárkózott Hadházy Ákos, az LMP társelnöke is. A képet némileg árnyalja, hogy míg a miniszterelnököt szinte mindenki ismeri, a két ellenzéki pártvezető úgy tudott ilyen jó eredményt elérni, hogy a megkérdezettek nagyjából fele tudta őket beazonosítani, vagy tudott róluk véleményt mondani.

Általánosságban elmondható, hogy a listán szereplők közül a legtöbb ismert politikus népszerűsége csökkent. Köztük van Tarlós István főpolgármester, aki 54-ről 51 pontra esett vissza, de Lázár János is veszített egy pontot, így kedveltségi indexe most 48-on áll.

A legnagyobb vesztesek között van Gulyás Gergely Fidesz-alelnök – várhatóan a kormánypárt parlamenti frakciójának leendő vezetője –, aki a júliusi 50 pontos népszerűsége után augusztusban már csak 44-et könyvelhetett el, de a hamarosan tárca nélküli miniszterré váló Kósa Lajos is visszaesett 47-ről szintén 44 pontra.

Az LMP kivételével – ahol Hadházy Ákos erősödése mellett Szél Bernadett is tartani tudta a 49-es szimpátiaindexét – az ellenzék vezetői sem zártak sokkal jobb hónapot. Vona Gábor, a Jobbik elnöke 44 pontos kedveltsége augusztusra 41 pontra esett vissza, és pártja frakcióvezetője, Volner János is veszített népszerűségéből. Az MSZP-t vezető Molnár Gyula kedveltsége 39-ről 38 pontra csökkent, ezzel az eredményével egyébként éppen megúszta, hogy az öt sereghajtó között kapjon helyet.

A legelutasítottabb politikusok listáján a nevekben nincs meglepetés, legfeljebb annyi a változás, hogy még tovább romlott a megítélésük az elmúlt hónapban. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Németh Szilárd, a Fidesz egyik alelnöke, illetve Rogán Antal, a kormányzati kommunikációért felelős Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője egyaránt 36 pontot tudott elérni a 100-as listán. Mindhármuk esetében ez néhány ponttal alacsonyabb, mint egy hónappal korábban volt. Toroczkai László Jobbik-alelnök is tartja magát a sereghajtók között, a jelenlegi listán az utolsó előtti helyet szerezte meg, 35 pontos népszerűségi indexszel. A legnépszerűtlenebb politikus – rendkívül magas ismertséggel – a folyamatosan a legelutasítottabbak között szereplő Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök az előző hónaphoz képest is rosszabbul teljesített, és 100-ból 29 pontot tudott elérni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.