Menetrendszerű jogszabálysértés az ORÖ-nél

A roma önkormányzatnál meg kell ismételni a közgyűlést, és adatvédelmi vizsgálat indulhat.

Horváth Csaba László
2017. 09. 05. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) továbbra is képtelen a szabályok szerint működni. Legalábbis ezt támasztja alá az a lapunk birtokába került dokumentum, amelyben a kisebbségi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó fővárosi kormányhivatal marasztalja el a szervezetet. Az állásfoglalásból kiderül, hogy a kormánnyal stratégiai partnerségben álló, botrányoktól hangos szervezetnek meg kell ismételnie a májusban tartott közgyűlését, amikor is egyebek közt az ORÖ zárszámadását fogadták el.

Erre azért van szükség, mert a szervezet az eseményről kizárta a nyilvánosságot, és zárt ajtók mögött tárgyalta a közpénzből fenntartott önkormányzat ügyeit. Csakhogy – mint arra már akkor többek közt Makai István és Vajda László képviselők felhívták a figyelmet – ez törvénytelen volt. A kormányhivatal közölte, hogy a törvényes indokok hiányában megtartott zárt üléssel súlyos jogszabálysértést követett el az ORÖ. Mint írták, az önkormányzat működése szempontjából garanciális jelentőségű rendelkezéseket sértett meg a testület, amikor a nyilvánosságot kizárta. A felettes szervezet ezért amellett, hogy arra utasította az ORÖ-t, ismételje meg a közgyűlést, a korábban született döntéseket is hatályon kívül helyezte. Emellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságánál is vizsgálatot kezdeményezett a kormányhivatal.

Figyelemre méltó egyébként, hogy a kormányzatnak vélhetően már csak a nyilvánosság előtt stratégiai partnere a roma szervezet. Az utóbbi időben ugyanis semmit nem bíznak az ORÖ-re, sőt valójában azt sem tudni, hogy a kisebbségi önkormányzatnál folyna-e egyáltalán érdemi munka. Nemrég derült ki, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság jár el egy kétmilliárd forintos, romákat érintő programban. Ráadásul – mint arra Hadházy Ákos, az LMP társelnöke rámutatott – a programban a Farkas Flórián miniszterelnöki biztoshoz köthető emberek kapnak fizetést.

De az sem mellékes, hogy a roma önkormányzat a két és fél milliárd forintból felépülő Roma Oktatási és Kulturális Központ kialakításából is kimarad. A központ megvalósítását az ORÖ helyett inkább a Lezsák Sándorhoz köthető Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-re bízták. Ez azért érdekes, mert Rétvári Bence, a humán tárca államtitkára a parlamentben korábban azzal védte a roma önkormányzatot, a kormány számára prioritás, hogy az ORÖ megmaradjon, hogy a roma felzárkóztatás jól fusson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.