Nem lesz népszavazás a kannabiszról és az euróról

Az NVB nem hitelesítette a kezdeményezéseket. Tizenöt napon belül lehet a Kúriához fordulni.

MTI
2017. 09. 12. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Liberális Párt – Liberálisok két, a kannabisz legalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezést nyújtott be. Az első úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon büntetőjogi értelemben a kannabisz ne minősüljön kábítószernek, és a kannabisz (marihuána) fogyasztásának, megszerzésének, tartásának és termesztésének ne legyen büntetőjogi következménye?”

Az NVB egyhangú döntéssel megtagadta az aláírásgyűjtő ív hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kannabisz az Egységes kábítószer-egyezmény alapján kábítószernek minősül, az ENSZ kábítószer-egyezménye pedig a kannabisszal összefüggő büntetőjogi feladatokat írja elő a részes államoknak. Vagyis a kérdésben rendezett népszavazás nemzetközi kötelezettségből érintő kérdésre vonatkozik, erről azonban nem lehet népszavazást tartani.

Emellett az NVB szerint a kérdés nem felel meg sem a jogalkotói, sem a választópolgári egyértelműség követelményének, és megtévesztő, mert azt a téves látszatot kelti, mintha kizárólag a marihuána fogyasztásának törvényessé tételéről szólna, miközben a kannabiszból származó egyéb kábítószerek, például a hasis legalizálását is jelenti.

A második kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a kezelőorvos által meghatározott esetekben gyógyászati célból lehessen kannabiszt fogyasztani, megszerezni, tartani és termeszteni?” Az NVB ennek hitelesítését szintén egyhangú döntéssel tagadta meg, mert a kérdés nem az Országgyűlés, hanem a kormány hatáskörébe tartozó kérdésről szól. A kérdés emellett nem egyértelmű, mert azt a látszatot kelti, hogy jelenleg nincs jogszabályi lehetőség arra, hogy kannabisztartalmú készítményhez hozzájusson a beteg.

Az NVB két, az euró bevezetésére irányuló népszavazási kérdés hitelesítéséről is tárgyalt, mindkettőt Keresztény Zoltán, a Polgári Világ Pártja elnöke nyújtotta be magánszemélyként.

Az első kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés törvény megalkotásával kötelezze arra a kormányt, hogy Magyarország az euróövezethez való csatlakozása érdekében hivatalosan kérje felvételét az európai átváltási árfolyam-mechanizmus (ERM II.) rendszerébe?”

Az NVB többsége ennek a hitelesítését arra hivatkozva tagadta meg, hogy a kérdés nem az Országgyűlés, hanem a kormány és a Magyar Nemzeti Bank hatáskörébe tartozik. Emellett az alaptörvény módosítására irányul, amely rögzíti, hogy Magyarország hivatalos pénzneme a forint, így tiltott tárgykört érint. Az NVB szerint mindezeken túl megtévesztő is, mert a választópolgárokban azt a téves látszatot keltheti, hogy az euró bevezetéséről döntenek, miközben elfedi a tényt, hogy a közös valuta bevezetéséhez további konvergenciakritériumokat is teljesíteni kell.

A második kérdés úgy szólt: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország az euróövezethez való csatlakozása érdekében hivatalosan kérje felvételét az európai átváltási árfolyam-mechanizmus (ERM II.) rendszerébe?” Az NVB többsége lényegében a korábbi kérdésnél felhozott érvek alapján tagadta meg a hitelesítést.

A határozatok ellen Litresits András, az MSZP delegáltja szavazott, mert nem értett egyet azzal a hivatkozással, hogy a kormány hatáskörébe tartozó kérdésben ne lehetne népszavazást tartani.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük 15 napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.