Nem nyomoz az ügyészség Garancsi ingyen használt plakáthelyei után

Lehet, hogy szabálytalanság történt, de az ügyészség szerint ez még önmagában nem bűncselekmény.

MN
2017. 09. 14. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alig több mint egy nap alatt válaszolt a IX. kerületi ügyészség a feljelentéseiről ismertté vált Tényi István egykori Fidesz-tagnak arra a bejelentésére, amelyben azt kifogásolta, hogy a Garancsi István érdekeltségébe tartozó ESMA Reklám Zrt. két éven keresztül ingyen használta reklámfelületként a fővárosi villanyoszlopokat – írja a Zoom.hu.

A Fővárosi Közgyűlés egyik előterjesztéséből derült ki augusztus végén, hogy az ESMA 2015-től kezdve úgy helyezett ki reklámokat a közvilágítás oszlopaira, hogy nem kért engedélyt a fővárostól, illetve az oszlopok tulajdonosaitól, a BKK Zrt.-től vagy a BDK Kft.-től, és ennek megfelelően nem is fizetett a használatért.

A Közgyűlés korábban egyhangúlag támogatta Gy. Németh Erzsébet DK-s képviselő javaslatát, amellyel felkérték Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgáltassa meg: miért nem fizetett az ESMA a fővárosi köztéri oszlopokon kihelyezett reklámtáblák, reklámhordozók elhelyezéséért. Azt is kivizsgáltatják, hogy kit terhel a mulasztásért, a főváros és cégei bevételeinek elmaradásáért a felelősség.

Tényi István emellett hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt bejelentést tett a Budapesti IX. Kerületi Ügyészségen, melynek viszont a villámgyorsan meghozott határozatában az olvasható: Tényi „a médiából szerezte az információit, a hivatkozott újságcikk azonban az abban foglalt magatartás büntetőjogi szempontból történő megközelítése felől részben ellentmondásos adatokat tartalmaz, másrészt hiányzik belőle a büntetőjogi fellépést megalapozó konkrétum”.

A határozat ugyanakkor kitér arra, hogy „a felmerülő esetleges szabályszegés sem jelenti azt, hogy a magatartás egyúttal büntetőjogi jogszabályszegést is kimeríti”. Magyarul lehet, hogy szabálytalanság történt, de az ügyészség szerint ez még önmagában nem bűncselekmény. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.