Nyugdíjastagozattal vág vissza a Jobbik

39 taggal alakult meg a platform. A párt nem tagadja, hogy a kormány telefonos kampánya is hozzájárult a döntésükhöz.

Katona Mariann
2017. 09. 01. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békeidőben könnyű építkezni, az igazán nehéz az, amikor egy közösséget aljas, méltatlan és hatalmas méretű támadás ér – jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke pénteken, amikor a párt megalapította nyugdíjastagozatát. Kijelentette, hogy a párt közössége panaszolhatná egymásnak, hogy „milyen csúnya dolog mások szavait kiforgatni, és ezt a hazugságot telefonon szerteszét szórni az országban, de mi nem ezt tesszük”. Sőt, válaszolhattak volna erre a „kihívásra” úgy is, hogy ők is keresnek egy mondatot, „belemagyarázunk mi is valamit, elkezdünk telefonálgatni, és még jobban összezavarjuk az embereket, még több gyűlöletet viszünk a társadalomba”. Elmondta, tudják, hogy az ő „eleganciájuk” ebben a helyzetben nem fog a másik oldal részéről hasonló válaszokat generálni. „Ugyanúgy folytatódni fog a mocskolódás, nem vagyunk naivak, de mi akkor is ezt tesszük, mert ezt diktálja a belsőnk” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a mostani politikai túlsúlyt úgy kell leváltani, hogy utána nehogy olyat építsenek tovább, amilyet a kormány épített. Hangsúlyozta, ez nem egyszerű feladat, hiszen „emberből vagyunk mi is”, az embert dühítik a méltatlan támadások, és néha „szívesen válaszolna úgy betyárosan, de itt dől el, kiben van felelősségtudat és józanság”. Vona Gábor a tagozat tagjainak jelezte: nem bólogatást vár el tőlük, hanem konstruktív vitákat és azt, hogy minél több javaslatot tegyenek.

A Jobbik béruniós javaslatáról az elnök megjegyezte: ez nemcsak a fiatalok, hanem az idősek célkitűzése is, hiszen növelné a nyugdíjak vásárlóerejét.

A harminckilenc taggal megalakuló tagozat elnöke az elkövetező egy esztendőre Makai Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje lett. A 62 éves politikus 2003 óta a párt tagja. Feladatuk lesz ajánlásokat megfogalmazni a Jobbik nyugdíj- és idősellátási politikájának folyamatos aktualizálásához, emellett közéleti fórumokat és szabadidős programokat is tartanak majd.

Azt a Jobbik is elismerte, hogy az új tagozatuk megalakulására kedvezően hatott a kormány telefonos „gyűlöletpropagandája”. Emlékezetes, Vona Gábor bő egy hónappal ezelőtti Facebook-bejegyzése indított el a lavinát. A Jobbik elnöke írását azzal kezdte, hogy „akinek nem inge az alábbi bejegyzés, az ne vegye magára”, majd beszámolt egy olyan esetről, amikor egy utcafórumán „szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas. [ ] Húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt” – írta. A Fidesz mindezt úgy értelmezte, hogy Vona Gábor minden nyugdíjast megsértett, ezért telefonon hívják fel – állításuk szerint az erre korábban őket felhatalmazó – nyugdíjasokat. Ám az ott elhangzott rövid szövegben már szó sincs arról, hogy Vona Gábor csak egyesekről fogalmazott így, nem pedig minden nyugdíjasról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.