Összefogott a magyar baloldal az ukrán nyelvtörvény ellen

A baloldali ellenzék pártjai vasárnap közösen tüntetnek, a Fideszt és a Jobbikot is várják.

Molnár Richárd
2017. 09. 09. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös szolidaritási demonstrációt tartanak Budapesten a baloldali ellenzék pártjai a kárpátaljai magyar oktatásért. Az ukrajnai alapfokú iskolákban és óvodákban az anyanyelvi tanulást ellehetetlenítő nyelvtörvény miatt vasárnap 16 órától már biztosan együtt tüntet az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt, az LMP, a Liberálisok, a Modern Magyarország Mozgalom, a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért. A demonstrációt a Közös Ország Mozgalom Alkotmány utcai közösségi terénél (Agóra) tartják majd. A szervezők szerint egyelőre egyeztetés alatt áll a Fidesz–KDNP, a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt részvétele a rendezvényen.

A tüntetés felhívása szerint az ukrán parlament által kedden elfogadott oktatási törvény – semmibe véve az ország által vállalt nemzetközi kötelezettségeket és a saját alkotmányát – korlátozza a kárpátaljai magyar gyermekek és fiatalok anyanyelvi oktatásának lehetőségét. A jogszabály egyebek közt csak az általános iskola első négy osztályában engedélyezi valamennyi tantárgy anyanyelven való oktatását.

Magyarország után Lengyelország is felemelte szavát a kijevi intézkedés ellen, bár jóval csendesebben. Varsó figyelemmel fogja kísérni az ukrán oktatási törvény végrehajtását, és minden szükséges lépést megtesz a lengyel anyanyelvű oktatás biztosítására – olvasható a lengyel külügyi tárca honlapján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.