Pécsi különadók várható bevezetéséről beszélt Csizi Péter

A fideszes parlamenti képviselő a Pécsiújság.hu portálnak nyilatkozott kedden.

MTI
2017. 09. 05. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus közölte: különadót tervez kivetni a pécsi multinacionális vállalatokra abban a 27 pontból álló javaslatcsomagban, amely a csütörtöki közgyűlésre készül el – idézte a portált az MTI. Csizi Péter úgy fogalmazott, hogy a város 7,5 milliárd forintos hiányának lefaragását célzó csomag lényege, hogy a politika magán kezdi a spórolást, nem hárítja át a pécsiekre.

A különadó pontos mértéke csütörtökön dől el, a lakosságnak nem kell újabb helyi adókra vagy a jelenlegiek emelésére számítania – tette hozzá. Elmondta azt is, hogy az NB III-ban szereplő Pécsi Mecsek Futball Club a jövőben nem működhet az önkormányzat támogatásából.

Csizi Péter tagadhatatlannak nevezte, hogy nincs könnyű helyzetben a városi önkormányzat. Emlékeztetett: katasztrofális állapotban vették át a közösségi közlekedést a várost 2009 előtt irányító MSZP-től. „A járatok havonta ezerszámra maradtak ki, és még ki is lopták a járműparkot egy külső cégbe” – fogalmazott a politikus, hozzátéve: hatmilliárdos hitelt vettek fel a buszok cseréjéhez, és a törlesztéséből fakad a hiány döntő hányada.

„A mostani hiány gyökere 2009 januárjában keresendő, amikor a szocialisták eladták a buszokat” – jelentette ki Csizi.

A parlamenti képviselő leszögezte: nem történt puccs a városban azzal, hogy az ő vezetésével felállt az önkormányzat irányítását segítő új, stratégiai kérdésekben a határozatokat előkészítő, de sok esetben döntéshozó elnökség – továbbra is Páva Zsolt polgármester vezeti a várost. A tanácsadó testület nem az önkormányzat, hanem a pécsi Fidesz–KDNP-frakció stratégiai irányítását végi, szögezte le Csizi Péter.

A politikus közölte: számítanak a kormány segítségére, azonban a konkrét javaslatokkal az önkormányzatnak kell előállnia.

A Magyar Nemzet is írt a városban történt hatalomváltásról, és arról is, hogy az óriásira nőtt költségvetési hiány enyhítésére milyen megszorításokat javasolhat a stratégiai testület.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.